Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Ondernemingsrecht

  1. Ondernemingskamer; voorzittersbeslissing; machtiging mededelingen onderzoeksverslag
  2. Ondernemingskamer; beëindigingsbeschikking - intrekking verzoekschrift
  3. OK; enquête; deponering onderzoeksverslag
  4. OK; enquêterecht; beëindiging van het bevolen onderzoek naar het beleid en de gang van zaken
  5. Ondernemingskamer; uitkoop; vaststelling budget waarderingsonderzoek
  6. Ontbinding besloten vennootschap ex art. 2:185 BW. Ontbinding na overtreding Sanctiewet 1977 voor uitvoeren van verboden goederen naar Rusland.
  7. OK; WOR; niet-ontvankelijkheid
  8. Contractuele boete wegens schending exclusiviteitsbeding. Verzoek tot matiging op grond van artikel 6:94 BW afgewezen.
  9. Tussenvonnis in zaak over beeindiging vof, toepasselijkheid bepalingen in vennootschapakte, ontbinding wegens gewichtige reden (artikel 7A:1684 lid 1 BW)
  10. Ondernemingsrecht. Ontbinding v.o.f. wegens gewichtige reden (art. 7A:1694 lid 1 BW). Vervolg van ECLI:NL:RBDHA:2023:15764. Verdeling. Vraag wie van de vennoten de onderneming mag voortzetten en tegen welke vergoeding (wegens overbedeling) aan de uittredende vennoten..
  11. Eindvonnis. Bestuurdersaansprakelijkheid. Faillissement van drie stichtingen, Medical, Klinieken en SCNL. De curator maakt de bestuurder verschillende verwijten die zien op foutief declareren van zorg. Veroordeling in Medical ex 2:138 BW, matiging op grond van lid 4. In Klinieken valt de bestuurder wel een bepaald verwijt te maken terzake van het ten onrechte declareren van consulten wat heeft...
  12. OK; enquête; verhoging onderzoeksbudget
  13. OK; enquête; benoeming onderzoeker
  14. Bank vordert na eiswijziging verwijzing naar de schadestaatprocedure. Bank heeft vordering op partner van gedaagde. Bank verwijt gedaagde onrechtmatig te handelen door mee te werken aan verhaalsfrustratie door deze partner. Verwijt wat betreft de overdracht van aandelen terecht. Geen ander doel dan frustreren van verhaal, geldt ook ten opzichte van toekomstige schuldeisers.
  15. Kort geding, geschil tussen aandeelhouders, vordering overdracht aandelen afgewezen.
  16. Tussenbeschikking. Verzoek omtrent de verkoop en overdracht van in beslag genomen aandelen. Bewijslevering over de gestelde cessie door een Albanese vennootschap en de executiebevoegdheid.
  17. Uitleg van de overeenkomst. Aandeelhouder moet zijn aandelenbelang aanbieden voor een prijs die is gebaseerd op de boekwaarde van het eigen vermogen van de onderneming, omdat hij een bad leaver is. Geen deskundige nodig.
  18. Ondernemingskamer; Wms; geschil over vergoeding van door de MR gemaakte kosten van deskundige bijstand; vaststelling kosten van de deskundige voor het voeren van het nalevingsgeschil; incidenteel beroep in Wms procedure
  19. Verzoek om kamer van koophandel te bevelen de inschrijving van een bestuurder ongedaan te maken. Geschil over nalatenschap en zeggenschap in vennootschap. Artikel 18 Handelsregisterverordening.
  20. Bestuurdersaansprakelijkheid.
  21. Verzoek van de Nederlandse belastingdienst tot heropening vereffening van vennootschappen die online casino’s hadden. Redelijk belang bij heropening. Artikel 2:32 BW.
  22. Ondernemingsrecht. Faillissement van een BV. Bestuurdersaansprakelijkheid. Eindvonnis. Curator niet geslaagd in bewijsopdracht dat gedaagde is aan te merken als feitelijk bestuurder in de zin van art. 2:248 lid 7 BW.
  23. Verzoek en tegenverzoek tot ontslag/ schorsing bestuurders van STAK o.g.v. artikel 2:298 BW – impasse binnen het bestuur - verlenging van termijn van reeds benoemde tijdelijke bestuurder met beslissende stem.
  24. Beherend apotheker is niet aansprakelijk voor het boedeltekort van de failliete apotheek waarvoor hij werkzaam was. De apotheker is geen statutair bestuurder geweest en kwalificeert ook niet als feitelijk beleidsbepaler. De apotheker heeft ook niet onrechtmatig gehandeld. (ZIE OOK: ECLI:NL:RBMNE:2023:6245)
  25. OK; enquête; afwijzing verzoek
  26. Geschil over vereffening en verdeling van een vennootschap onder firma.
  27. OK; Jaarrekeningprocedure
  28. Kort geding; vordering tot intrekking bezwaar bij de bestuursrechter. Eiseres is ontvankelijk bij de civiele voorzieningenrechter. Vorderingen worden afgewezen omdat geen sprake is van misbruik van bevoegdheid.
  29. Bestuurdersaansprakelijkheid op grond van artikel 2:248 BW. Bestuursverbod opgelegd voor de duur van vijf jaren.
  30. Bestuurdersaansprakelijkheid. Selectieve betalingen aan groepsmaatschappijen terwijl na faillissement van grootste opdrachtgever duidelijk was dat vennootschap over onvoldoende middelen beschikte om crediteuren te voldoen. Schade nog niet te begroten. Verwijzing naar schadestaatprocedure. Geen aandeelhoudersaansprakelijkheid.
  31. Machtiging bijeenroeping algemene vergadering van aandeelhouders BV. BV is opgericht door twee inmiddels overleden broers, geschil tussen kinderen (erfgenamen) van deze broers. BV – die visie kinderen ene broer uitdraagt – betwist dat verzoekers (kinderen van de andere broer) aandeelhouders van de BV zijn geworden. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is er voldoende basis voor de concl...
  32. Heropening vereffening vennootschap i.v.m. het verrichten van een rechtshandeling.
  33. OK; enquête; afwijzing verzoek
  34. Partijen in deze zaak zijn koper en verkoper van aandelen. De vraag is onder andere of de verkoper de afgesproken balansgarantie heeft geschonden en of de koopsom moet worden aangepast omdat het eigen vermogen hoger of lager zou zijn uitgevallen dan was gegarandeerd. In dit vonnis oordeelt de rechtbank dat de balansgarantie niet is geschonden en dat de koopsom niet aangepast hoeft te worden.
  35. Deze zaak gaat over de aansprakelijkheid van de (directe en indirecte) bestuurder van O2 Health B.V. (hierna: O2). Vanwege de uitbraak van de coronacrisis is de Staat in contact gekomen met O2. Zij hebben een overeenkomst gesloten voor de levering van mondmaskers. Vervolgens is tussen de Staat en O2 de discussie ontstaan of de geleverde mondmaskers conform waren. Bij vonnis van 21 december 2022...
  36. Twee samengevoegde WOR procedures; afwijzing van het verzoek van de OR in beide zaken; de onderneming heeft in redelijkheid onder andere tot het besluit verplaatsing hoofdkantoor en werknemers kunnen komen.
  37. Zaak tussen ex-echtgenoten over de vereffening van de onderneming. De ex-echtgenoten zijn gezamenlijke vereffenaars. Bestuurdersaansprakelijkheid ex artikel 2:9 BW. Geen grondslag voor ontslag vereffenaar.
  38. Ondernemingskamer; enquête; begroting onderzoekskosten
  39. Enquêteverzoek - benoeming onderzoeker
  40. OK ; enquête ; art. 2:349a ; verzoek nadere onmiddellijke voorzieningen na tweedefasebeschikking ; betrokkenen dienen zich te richten op ongedaan maken wanbeleid, maar gedragen zich volgens de Ondernemingskamer niet dienovereenkomstig ; (vergaande) verzoeken deels toegewezen
  41. OK; uitkoop; vordering toegewezen.
  42. OK; enquête; onmiddellijke voorzieningen; aanwijzing bestuurder
  43. OK; enquête; toewijzing verzoek; onderzoek (benoeming onderzoeker en vaststelling onderzoeksbudget aangehouden) en onmiddellijke voorziening
  44. Nietigheid besluit tot vaststelling van de jaarrekening. Fundamenteel totstandkomingsgebrek. Voldoende belang bij verklaring voor recht
  45. Beschikking inzake heropening van vereffening
  46. Art. 81 lid 1 RO. Ondernemingsrecht. Coöperatie. Klachten over uitleg statutaire bepaling die bepaalt hoe overschot bij vereffening van coöperatie over haar leden moet worden verdeeld.
  47. Onderneming schiet tekort in terugbetaling van subsidie in de vorm van een geldlening. Bestuurdersaansprakelijkheid, artikel 6:162 BW. Schadebegroting.
  48. Door een beroepsfout van een advocaat heeft een fusie later plaatsgevonden. De vraag is aan de orde of als fusie op het beoogde tijdstip had plaatsgevonden, of dat wel een belastingvoordeel zou hebben opgeleverd (recht op aftrek van rente). Rechtbank oordeelt van niet. Gevorderde vermogensschade wordt daarom afgewezen. Overige gevorderde schade wordt gedeeltelijk toegewezen.
  49. In deze zaak spreekt een aandeelhouder een medeaandeelhouder aan op grond van onrechtmatige daad. De rechtbank wijst de vorderingen af. Er is geen sprake van onrechtmatig handelen.
  50. Verzoek tot ontslag bestuurders stichting (STAK). Benoeming nieuwe bestuurders rechtsgeldig? Juiste handelwijze bestuur STAK bij change of ownership in verschillende certificaathouders? Te verwachten wijze van handelen bij bod op aandelen in BV waarin STAK alle aandelen houdt. Geen grond voor ontslag.