-
Consumentenkoop, tweedehands auto, non-conformiteit (7:17 BW). Ontbinding overeenkomst (7:22 BW), ongedaanmakingsverbintenis, redelijke vergoeding voor gebruik (6:78 BW, 6:212 BW). Schadevergoeding (7:24 BW)
-
Consument koopt zonnepanelen: zes in portrait-oriëntatie en dertien in landscape-oriëntatie. Vordering tot ontbinding en ongedaanmaking. Verkeerde plaatsing zonnepanelen is niet vast komen te staan. Afwijzing vordering.
-
Verzet, non-conformiteit keuken bij consumentenkoop, artikel 7:18a lid 2 BW, ten aanzien van sommige gebreken te laat geklaagd conform artikel 7:23 BW, gebreken rechtvaardigen geen ontbinding van de overeenkomst, veroordeling tot nakoming met dwangsom.
-
Consumentenrecht: vordering tot betaling collegegeld toegewezen, ambtshalve toetsing oneerlijke bedingen
-
Ambtshalve toetsing. Tussenvonnis. Niet voldaan aan precontractuele informatieplicht 6:230m lid 1 sub c BW want consument niet gewezen op geografisch adres. Niet voldaan aan contractuele informatieplicht vanwege ontbreken daadwerkelijk verzonden bestelbevestiging. Sanctie. Rentebeding niet oneerlijk. Incassokostenbedingen vooralsnog oneerlijk. Prijswijzigingsbeding eveneens vooralsnog oneerlijk.
-
Consumentenrecht, ambtshalve toetsen. Aanschaf keuken door consument. Annuleringsbeding waar vordering op is gebaseerd is oneerlijk. De vordering wordt afgewezen
-
Consumentenrecht, ambtshalve toetsen. Kinderopvang heeft niet gewezen op het herroepingsrecht. Omdat echter niet is gesteld of gebleken dat de consument alsnog heeft herroepen binnen de (inmiddels verstreken) verlengde herroepingstermijn, is de consument niet vrijgesteld van zijn betalingsverplichting. Het hof acht een prijsvermindering van 10% een passende sanctie
-
Ambtshalve toetsing. Eisende partij heeft consument niet geïnformeerd over herroepingsrecht. Ook bevat de bestelbevestiging niet alle benodigde informatie. Sanctie. Artikel 14 van de algemene voorwaarden van eisende partij is niet oneerlijk.
-
Ambtshalve toetsing. Tussenvonnis. Bestelknop eisende partij voldoet niet. Consument wordt niet geïnformeerd over het telefoonnummer van de esisende partij en de wijze van betaling/levering/uitvoering en niet over het recht op ontbinding. Daarom een aantal schendingen van precontractuele informatieplichten. Geen daadwerkelijke aan de gedaagde partij verzonden bestelbevestiging overgelegd dus ev...
-
Grondspeculatie; onrechtmatige daad; oneerlijke handelspraktijken; bestuurdersaansprakelijkheid. De rechtbank is van oordeel dat hoewel in zijn algemeenheid geen sprake is van oneerlijke handelspraktijken, dat wel het geval is bij twee van de vier percelen grond waar deze procedure op ziet. Groza en Aktua hebben in strijd met de vereisten van professionele toewijding gehandeld, omdat in de broc...
-
consumentenkoop, tweedehands auto, auto bevat gebreken, non-conformiteit, rechtsgeldigde buitengerechtelijke ontbinding, koopsom moet worden terugbetaald en de auto moet terug, de autogarage moet ook een deel van de schade vergoeden,
-
Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
-
consumentenkoop tweedehands auto – ontbinding zonder verzuim
-
Budget Thuis vordert betaling van een jaarnota. Gedaagde is een consument. Budget Thuis heeft voldaan de informatieverplichtingen. De vordering wordt afgewezen, omdat gedaagde op grond van artikel 10.1 van de algemene voorwaarden recht had op een herijking van de meter, en Budget Thuis ondanks verzoeken van gedaagde heeft nagelaten opdracht te geven tot herijking.
-
Bevoegdheidsincident. Vraag of sprake is van consumentenkoop of niet. Verkoopster heeft volgens kantonrechter bij de verkoop van een paard gehandeld in de uitoefening van haar beroep of bedrijf. Zij exploiteert een paardenstal en adverteert over verkoop van paarden. Koper mocht ervan uitgaan dat zij van onderneming kocht en niet van verkoper als privépersoon, ondanks het ontbreken van een factu...
-
Vernietiging verstekvonnis uit 2012. Consument betwist overeenkomst te hebben gehad met oorspronkelijk eiseres. Oorspronkelijk eiseres beschikt niet meer over bewijsstukken. Vordering alsnog afgewezen.
-
Consumentenrecht. Cursist krijgt betaalde opleidingskosten terug na opzegging van de overeenkomst. Cursist krijgt ook betaalde prijs voor aangeschafte apparaat terug na ontbinden koopovereenkomst.
-
Vordering tot schadevergoeding na ontbinding consumentenkoop. Schade bestaande uit verschil tussen aanschafprijs bij deze leverancier en de aanschafprijs bij een andere leverancier? Dekkingskoop? Afwijzing.
-
In deze zaak gaat het in de kern om de vraag of de prijswijzigingsbedingen in een variabel energiecontract met een consument oneerlijk zijn. De kantonrechter oordeelt in deze zaak dat dit niet het geval is. Dit betekent dat de bedingen niet worden vernietigd. Wel legt de kantonrechter een sanctie op vanwege het schenden van de informatieplichten.
-
Consumentenkoop tweedehands auto. Gebreken waaronder roestschade aan een dorpel. Geen non-conformiteit. Gedaagde heeft ook geen herstelgelegenheid gehad. Gevorderde reparatie- en onderhoudskosten afgewezen.
-
Huur vaste standplaatsen op camping/chaletpark. Collectieve actie (artikel 3:305a BW). Verhuurder heeft huur rechtsgeldig beëindigd. Vernietiging van oneerlijke bedingen (consumentenrecht). Verhuurder heeft vanaf enig moment onrechtmatig gehandeld door mee te werken aan ‘overname’ van de huur van standplaatsen zonder de nieuwe huurder daarbij te informeren over de voorgenomen huurbeëindiging. O...
-
Is het opeisensbedig in de kredietovereenkomst met een consument oneerlijk. Art. 33 aanhef en onder c, sub 1 Wck en richtlijn 93/13/EEG.
-
Consumentenrecht, ambtshalve toetsing in verstek. Vervolg op ECLI:NL:RBMNE:2024:6746. Partijen hebben onderhandeld over prijs, geen ambtshalve taak kantonrechter op dit punt. Wel op punt van naleving informatieplichten en van aanwezigheid onredelijk bezwarende bedingen in algemene voorwaarden.
-
Prejudiciële vragen (art. 392 Rv). Consumentenrecht. Richtlijn oneerlijke bedingen. Is proceskostenbeding oneerlijk? Zo ja, kan consument na vernietiging van het proceskostenbeding worden veroordeeld in proceskosten met toepassing van art. 237 Rv? Hoge Raad heeft voornemen over dat laatste vraag te stellen aan Hof van Justitie van Europese Unie.
-
Partij B is bij verstekvonnis veroordeeld tot betaling van een bedrag aan partij A voor juridische diensten die zij aan hem heeft verleend. Partij B is tegen dit vonnis in verzet gekomen. Hij stelt dat de vorderingen van partij A moeten worden afgewezen. Volgens hem is er namelijk sprake van een oneerlijk kostenbeding en moet dit beding worden vernietigd.
De rechtbank oordeelt dat partij B tij...
-
Verstek. Huurrecht. Ambtshalve toetsing consumentenrecht. Oneerlijk opslagbeding van maximaal 5% bovenop de CPI tot huurprijswijziging. Verwijzing naar ECLI:NL:HR:2024:1780. Ook een oneerlijk incassokosten- en rentebeding in de algemene voorwaarden. Voornemen tot vernietiging van de oneerlijke bedingen. Hierover mag eisende partij zich uitlaten.
-
Consumentenrecht. Buy now pay later, vervolg op ECLI:NL:RBMNE:2024:6395. Aangetoond dat aangerekende rente en incassokosten geen deel uitmaken van verdienmodel, dus beroep op uitzondering van artikel 7:58 lid 2 onder e BW slaagt. Kantonrechter toetst ambtshalve alleen de naleving van consumentenbeschermende bepalingen mbt koopovereenkomst.
-
Dit is een tussenvonnis waarin de rechtbank tot het oordeel komt dat partijen een overeenkomst van aanneming van werk hebben gesloten en dat partij A zijn aan te merken als consumenten. De rechtbank volgt partij A niet in hun stelling dat partij B gehouden was alle te plaatsen meubels te maken van HPL in plaats van (grotendeels) van Melamine. Om te kunnen beoordelen of partij A op goede gronden...
-
Tussenvonnis. Betreft parkeerovereenkomst met de gemeente Almere. Omdat de gemeente Almere in het kader van de parkeerovereenkomst een ten opzichte van haar publiekrechtelijke taken aanvullende en bijkomstige dienst verricht, dient de gemeente Almere hier te worden beschouwd als verkoper in de zin van de richtlijn oneerlijke bedingen. Gedaagde is te beschouwen als consument. Dit betekent dat de...
-
Consumentenkoop. Nederlands recht. Ambtshalve toetsing. Vordering wordt toegewezen.
-
Consumentenkoop. Aankoop van een Maserati. Wat is de afspraak over de levertijd? Geen tekortkoming in de nakoming door de verkoper. Geen gerechtvaardigde ontbinding van de koopovereenkomst. Beroep op dwaling van de koper slaagt ook niet.
-
Consumentenkoop via internet. Gedaagde betwist de goederen te hebben ontvangen. De bewijslast dat het pakket is ontvangen rust op de verkoper. Verkoper laat na te stellen en onderbouwen wanneer aflevering heeft plaatsgevonden en op welke wijze en of zij gedaagde daarvan op de hoogte heeft gebracht. Het is daarom niet vast komen te staan dat gedaagde de door hem bestelde goederen heeft ontvangen...
-
Advocatendeclaratie. Ambtshalve toetsing consumentenrecht. Oneerlijk kostenbeding. Geen recht op betaling factuur.
-
non conformiteit bij tweedehands auto. Autohandelaar toch consument als koop in privé is gedaan
-
De koper, een consument, mocht bij de aankoop van de tweedehands auto vertrouwen op de mededeling van de verkoper dat de auto niet eerder schade had gehad. Achteraf bleek de auto wel een schadeverleden te hebben. Koper heeft de koopovereenkomst daarna terecht buitengerechtelijk ontbonden, omdat herstel of vervanging in dit geval niet mogelijk zijn. De vorderingen om het aankoopbedrag en het bed...
-
Consumentenkoop. Verkoper stelt dat koper op grond van de algemene voorwaarden geen recht heeft om de koopovereenkomst te ontbinden. Het gaat om een onredelijk bezwarend beding, dit artikel wordt vernietigd. Vordering tot terugbetaling van de koopsom wordt toegewezen en de gevorderde dwangsom wordt afgewezen.
-
Kredietovereenkomst. Consument. Hoofdsom is voor de mondelinge behandeling volledig betaald. Voldaan aan de (pre)contractuele informatieverplichtingen. Contractuele rente wordt toegewezen. Buitengerechtelijke incassokosten worden afgewezen.
-
Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
-
Consumentenkoop van een auto. De overeenkomst is niet buitengerechtelijk ontbonden en de gebreken rechtvaardigen geen ontbinding van de overeenkomst. Gedaagde moet de gebreken aan de auto kosteloos herstellen.
-
De consument kocht een tweedehands plug-in hybride auto van de handelaar. Deze auto kocht de consument (voornamelijk) vanwege de actieradius van 30 (elektrisch te rijden) km. Gebleken is dat de actieradius slechts tussen de 18 km (winter) en 23 km (zomer) haalt. De kantonrechter is met de consument van oordeel dat hiermee sprake is van een gebrek dat de buitengerechtelijke ontbinding van de koo...
-
Consumentenkoop tweedehands auto zonder garantie; non-conformiteit; artikel 7:17 lid 2 B BW; artikel 7:17 lid 5 BW; gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren (gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 mei 2019, ECLI:NL:GHARL:2019: 4180); mededelingsplicht van verkoper en de onderzoeksplicht van koper; Het enkele gegeven dat er geen garantie wordt gegeven, is onvoldoende om op koper een onderzoeks...
-
Gedaagde heeft als consument een auto gehuurd van eiser waarbij hij het eigen risico voor schade heeft verlaagd naar € 500,00 euro. Aan de auto is bovenhoofdse schade ontstaan. Volgens het huurcontract geldt voor bovenhoofdse schade altijd een eigen risico van maximaal € 1.500,00, ongeacht of het eigen risico is verlaagd. Gedaagde is hierover voldoende geïnformeerd voorafgaand aan het sluiten v...
-
Eiser (consument) heeft een auto gekocht van gedaagde (bedrijf). Eiser stelt dat de auto niet voldoet aan de koopovereenkomst omdat niet alle gebreken die vooraf besproken waren met gedaagde door gedaagde zijn hersteld en omdat na de levering nieuwe gebreken door eiser werden geconstateerd. De kantonrechter oordeelt dat de vooraf besproken gebreken te gering zijn om de ontbinding te rechtvaardi...
-
Consumentenrecht. Buy now pay later, vervolg op ECLI:NL:RBMNE:2024:7629. Aangetoond dat aangerekende rente en incassokosten geen deel uitmaken van verdienmodel, dus beroep op uitzondering van artikel 7:58 lid 2 onder e BW slaagt. Kantonrechter toetst ambtshalve alleen de naleving van consumentenbeschermende bepalingen mbt koopovereenkomst.
-
Consumentenrecht. Buy now pay later, vervolg op ECLI:NL:RBMNE:2024:7627. Aangetoond dat aangerekende rente en incassokosten geen deel uitmaken van verdienmodel, maar vanwege meer dan onbetekenende betaalkosten toch géén uitzondering van artikel 7:58 lid 2 onder e BW. Kantonrechter toetst ambtshalve de naleving van consumentenbeschermende bepalingen mbt koop- en kredietovereenkomst.
-
Consumentenrecht. Buy now pay later, vervolg op ECLI:NL:RBMNE:2024:6394. Aangetoond dat aangerekende rente en incassokosten geen deel uitmaken van verdienmodel, dus beroep op uitzondering van artikel 7:58 lid 2 onder e BW slaagt. Kantonrechter toetst ambtshalve alleen de naleving van consumentenbeschermende bepalingen mbt koopovereenkomst.
-
Consumentenrecht. Buy now pay later, vervolg op ECLI:NL:RBMNE:2024:6392. Niet aangetoond dat aangerekende kosten geen deel uitmaken van verdienmodel, dus géén uitzondering van artikel 7:58 lid 2 onder e BW. Kantonrechter toetst ambtshalve de naleving van consumentenbeschermende bepalingen mbt koop- en kredietovereenkomst.
-
Consumentenrecht. Buy now pay later, vervolg op ECLI:NL:RBMNE:2024:6391. Niet aangetoond dat aangerekende kosten geen deel uitmaken van verdienmodel, dus géén uitzondering van artikel 7:58 lid 2 onder e BW. Kantonrechter toetst ambtshalve de naleving van consumentenbeschermende bepalingen mbt koop- en kredietovereenkomst.
-
Eiser (consument) heeft een auto gekocht van gedaagde (bedrijf). Volgens eiser voldoet de auto niet aan de koopovereenkomst omdat de auto binnen één maand na aankoop niet meer rijdt. Het gaat om een tweedehands auto uit 2008. Ondanks dat tijdens de proefrit lampjes gingen branden en gedaagde een garantie op de koopovereenkomst heeft uitgesloten, heeft eiser de auto gekocht zonder enig onderzoek...
-
Opdrachtgever heeft opdrachtnemer ingeschakeld om een openstaande vordering te incasseren. Tussen partijen is een overeenkomst gesloten op basis van ‘no cure no pay’. Opdrachtgever is niet tevreden over de dienstverlening van opdrachtnemer en vordert onder meer terugbetaling van door haar betaalde kosten. De kantonrechter heeft de kostenbedingen in de overeenkomst vernietigd omdat opdrachtnemer...