-
Verstek. Consumentenrecht. Ambtshalve toetsing. Huurovereenkomst mbt tweedehands ('refurbished') roerende zaak. Consument heeft betalingsachterstand laten ontstaan, verhuurder heeft overeenkomst ontbonden. Gevorderde afgifte van zaak + dwangsom is toewijsbaar, net als achterstallige huurtermijnen en gebruiksvergoeding voor periode na ontbinding, zij het dat omvang van betalingsverplichting word...
-
Koopovereenkomst bestelbus. Geen consumentenkoop. Bestelbus niet non-comform. Artikelen 7:5 en 7:17 BW.
-
Eindvonnis na tussenvonnis, consumentenkoop, verwijzing naar de kantonrechter te Rotterdam.
-
Consumentenrecht. Consument heeft betalingsachterstand bij waterleidingbedrijf. Ambtshalve toetsing.
-
Verstek. Kantonrechter heeft ambtshalve getoetst of niet-verschenen gedaagde partij heeft gehandeld als consument.
-
Aanneming van werk, aannemer is tekortgeschoten in nakoming van de overeenkomst, geen misbruik van omstandigheden bij verhogen van de aanneemsom, geen vergoeding herstelkosten omdat het geen opleverpunten zijn, niet komen vast te staan dat consument nog enig bedrag aan aannemer moet betalen.
-
Consumentenkoop, non-conformiteit auto
-
Bijzondere overeenkomst, koop en ruil, consumentenkoop.
-
Overeenkomst tussen Europarcs en een consument met betrekking tot een recreatiewoning. Sprake van een oneerlijke handelspraktijk. Europarcs heeft de consument bij het aangaan van de overeenkomst de essentiële informatie onthouden dat ze de eigendom van de recreatiewoning niet geleverd zou krijgen.
-
Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
-
Non-conformiteit serval. Sprake van consumentenkoop. Bewijsvermoeden 7:18 lid 2 BW.
-
Consument hoeft nota advocaat niet te betalen, omdat sprake is van een oneerlijk kostenbeding (alleen uurtarief bevestigd).
-
Advocaat verleent diensten aan consument op basis van toevoegingen. Zij vordert in deze procedure betaling van rechtstreeks gestuurde facturen. Toetsing aan richtlijn oneerlijke bedingen, informatieplichten; vaststelling van uren die rechtstreeks mogen worden gedeclareerd
-
koop op afstand / consumentenkoop / ambtshalve toetsing
-
Gemengde overeenkomst van aanneming van werk en consumentenkoop; diverse gebreken.
-
Koop pony. Koper heeft overeenkomst buitengerechtelijk ontbonden omdat de pony kreupel bleek te zijn. Consumentenkoop. De kantonrechter is van oordeel dat de overeenkomst door de koper geldig is ontbonden. De verkoper wordt daarom veroordeeld de pony op te halen, de koopsom terug te betalen en de kosten voor stalling en onderhoud te vergoeden.
-
Het gaat in dit bevoegdheidsincident om de vraag of sprake is van een consumentenkoop (van een tweedehands auto). De kantonrechter oordeelt dat dit niet het geval is. Daarom verklaart de kantonrechter te Alkmaar zich onbevoegd om kennis te nemen van de hoofdzaak en wordt deze verwezen naar de kantonrechter te Gouda.
-
De kantonrechter stelt prejudiciële vragen over de oneerlijkheid van bedingen die bepalen dat een consument bij tekortschieten in de nakoming van een overeenkomst alle gerechtelijke kosten moet betalen (proceskostenbedingen) en de eventuele gevolgen van een oneerlijkverklaring. Toepassing Richtlijn 93/13 EG.
-
Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop.
-
kort geding vordering betaling declaratie advocaat afgewezen op grond van beschermende bepalingen consumenten
-
Professionele verhuurder- huurder (consument). Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaardeen. ROZ 30 juli 2003.
-
Professionele verhuurder-huurder (consument). Huurachterstand. Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden. Geliberaliseerde huur.
-
Professionele verhuurder- huurder (consument). Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden. Algemene bepalingen huurovereenkomst woonruimte (Model door Vastgoed Belang vereniging van particuliere beleggers in vastgoed van 23 februari 2017)
-
Handelaar (Kikker Energie)-consument. Ambtshalve toetsing van de informatieplichten en de algemene voorwaarden. Buiten verkoopruimte.
-
Consumentenkoop televisie. Na herhaalde klachten heeft verkoper een vervangend toestel geleverd. Ook dit vervangende toestel is non-conform. Rechtsgeldige ontbinding koopovereenkomst door koper. Verkoper moet koopsom terugbetalen.
-
Incident onbevoegdheid kantonrechter. De regel ter zake concentratie van verweer uit artikel 128 lid 3 Rv wordt in deze zaak om proceseconomische redenen niet toegepast. Het gaat in deze zaak om een aannemingsovereenkomst die mede kan worden aangemerkt als consumentenkoop, omdat er een nog tot stand te brengen roerende zaak moet worden geleverd (op maat gemaakte kozijnen). Artikel 7:5 lid 4 BW...
-
In deze zaak heeft koper als consument een tweedehands auto uit 2015 gekocht. Volgens koper beantwoordt de auto niet aan de overeenkomst, omdat er sprake is van gebreken en daarom moet de koopovereenkomst worden ontbonden (non-conformiteit). Dit beroep slaagt niet, want koper heeft verkoper niet in de gelegenheid gesteld om de gestelde gebreken te herstellen. Hierdoor is er geen grond voor ontb...
-
Motorstoring van een boot; mismatch van de propeller; non-conformiteit; consumentenkoop art. 7:5 lid 1 BW; art. 7:18 lid 3 BW; twee overeenkomsten: koop en aanneming van werk.
-
Bijzondere overeenkomst koop en ruil consumentenkoop.
-
De door gedaagde gekozen achteraf betaalmethode 'gespreid betalen' van in3 Finance I B.V biedt de consument de mogelijkheid om de koopsom in 3 gelijke maandelijkse termijnen te voldoen. Hiermee is sprake van kredietverstrekking ex artikel 7:57 lid 1 sub c BW. Daarmee staat vast dat sprake is van een koopovereenkomst waarbij uitstel van betaling is verleend. Op die overeenkomst zijn zowel de bep...
-
Levering keuken; consumentenkoop; partiële ontbinding; partijen dienen zich nader uit te laten over de hoogte van het door leverancier aan klant te betalen bedrag
-
Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
-
Huurrecht woonruimte. Consumentenrecht. Huurprijswijzigingsbeding (CPI plus maximaal 3%). Splitsbaar in indexatiebeding en opslagbeding? Opslagbeding oneerlijk? Gevolgen oneerlijkheid beding.
-
Huurrecht woonruimte. Consumentenrecht. Huurprijswijzigingsbeding (CPI plus maximaal 3%). Splitsbaar in indexatiebeding en opslagbeding? Opslagbeding oneerlijk? Gevolgen oneerlijkheid beding.
-
Overeenkomst betreffende rioleringswerkzaamheden. Niet gebleken dat de kosten van het in rekening gebrachte (meer)werk boven de geoffreerde kosten voorafgaand met opdrachtgever (consument) zijn overlegd. Vorderingen van opdrachtnemer worden grotendeels afgewezen.
-
Consumentenkoop hoverboards. Ontbinding conform artikel 6:230o BW. Koper kan geen terugbetaling van het aankoopbedrag afdwingen, omdat hij de hoverboards niet aan de verkoper heeft geretourneerd (artikel 6:230r lid 1 jo. lid 4 BW).
-
Zorgovereenkomst; Richtlijn Consumentenrechten is niet van toepassing op verzekeringen, waaronder zorgverzekeringen, zodat niet hoeft te worden getoetst of is voldaan aan de informatieverplichtingen van artikel 6:230m BW. Wel moet ambtshalve worden onderzocht of de bedingen die in de tussen partijen gesloten overeenkomst staan niet oneerlijk zijn in de zin van Richtlijn 93/13/EEG betreffende on...
-
Consumentenkoop. Non-conformiteit. Ondanks reparatie gebreken niet hersteld door verkoper. Buitengerechtelijke ontbinding. Ontbinding gerechtvaardigd, verkoper krijgt geen extra herstelmogelijkheid.
-
Consumentenrecht, ambtshalve toetsing in verstek. Online koopvereenkomst, gesloten door minderjarige. Minderjarige heeft gebruik gemaakt van aangeboden optie om achteraf te betalen (maar heeft uiteindelijk niet betaald). In toepasselijke algemene voorwaarden is opgenomen dat minderjarigen daar niet voor in aanmerking komen. Kantonrechter wil toelichting van eisende partij en houdt iedere verder...
-
Consumentenrecht. Ambtshalve toetsing in verstek. Eisende partij moet kantonrechter van voldoende informatie voorzien om te kunnen beoordelen of consumentenbeschermende bepalingen zijn nageleefd en of vordering kan worden toegewezen. Naarmate kantonrechter zaken van eisende partij strenger ambtshalve ging toetsen, ging eisende partij minder informatie verschaffen. Ook in deze procedure ontbreek...
-
Consumentenrecht. Ambtshalve toetsing in verstek. Eisende partij moet kantonrechter van voldoende informatie voorzien om te kunnen beoordelen of consumentenbeschermende bepalingen zijn nageleefd en of vordering kan worden toegewezen. Naarmate kantonrechter zaken van eisende partij strenger ambtshalve ging toetsen, ging eisende partij minder informatie verschaffen. Ook in deze procedure ontbree...
-
Verstek. Een consument heeft via vakantieveilingen.nl een bon gekocht voor een sportief groepsuitje maar is niet op komen dagen. De organisator maakt nu aanspraak op een bedongen annuleringskostenvergoeding. Die wordt afgewezen omdat de consument met die bon al voor het uitje heeft betaald.
-
consumentenkoop op afstand; verkoper heeft informatieverplichtingen niet volledig nageleefd. Dat gedaagde bevestigingsmail niet ontvangen heeft komt voor rekening van eiseres, omdat gedaagde, nadat ze per ongeluk haar verkeerde e-mailadres had doorgegeven, dit heeft gecorrigeerd op de dag volgend op de dag waarop ze de bestelling heeft geplaatst.
-
Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
-
Kort geding. Behandeling hoofdzaak tevens incident tot oproeping in vrijwaring. Consumentenkoop. Non-conformiteit tweedehands auto.
-
Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
-
Consumentenkoop tweedehands auto, ontbinding en ongedaanmakingsverplichtingen, artikel 7:5, 7:17, 7:18a, 7:21 en 7:22 BW.
-
Beroep op absolute en relatieve onbevoegdheid afgewezen. Vraag of eiseres consument is.
-
Consumentenkoop. Eis afgewezen, want verjaard. 7:28 BW.
-
Eindvonnis. Consumentenrecht. Kredietovereenkomst. Vordering ten aanzien van niet verschenen gedaagde 1 toegewezen. Vordering ten aanzien van gedaagde 2 afgewezen. Eiseres is niet geslaagd in het leveren van het opgedragen bewijs. Opgeroepen getuige is niet verschenen op getuigenverhoor.