Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Arbeidsrecht

  1. In deze zaak gaat het om de vraag of een werkgever rechtsgeldig beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst. Dat is niet het geval omdat de ontbindende voorwaarde niet voldoet aan de criteria van rechtsgeldigheid. De ontslagaanzegging wordt daarom nietig verklaard. De werknemer moet de transitievergoeding aan de werkgever terug betalen.
  2. -
  3. ontbinding op g- grond, HR medewerker, beschuldiging aanranding, causaal verband ernstig verwijtbaar gedrag en ontbinding?
  4. Ontbinding arbeidsovereenkomst universitair hoofddocent. Geen sprake van disfunctioneren door werknemer. Wel sprake van een ernstige en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding, zodat de arbeidsovereenkomst op die grond wordt ontbonden. Werknemer heeft recht op een transitievergoeding, maar geen recht op een billijke vergoeding. Vakantiedagen vastgesteld.
  5. arbeidsrecht
  6. Onverschuldigde betaling werkgever, einde dienstverband, ziekte
  7. Arbeidsrecht WWZ. Klokkenluidersregeling. Hoger beroep van ECLI:NL:RBLIM:2024:711
  8. Het gaat in deze zaak allereerst om de vraag of het ontslag op staande voet rechtsgeldig is gegeven. Werkgever stelt dat € 47,00 ontbreekt uit de kluis. Werknemer had weliswaar een sleutel, maar omdat er oorspronkelijk een tweede sleutel was, die is kwijtgeraakt, kan niet met een voldoende mate van zekerheid vastgesteld worden dat werknemer het geld uit de kluis heeft laten verdwijnen. Verder i...
  9. Herstelbeschikking. Toevoegen naam gemachtigde.
  10. In de tussenbeschikking van 22 maart 2024 heeft werkgever de opdracht gekregen om te bewijzen dat de chronische ziekte van werknemer geen rol heeft gespeeld bij de beslissing van werkgever om de arbeidsovereenkomst met werknemer niet voort te zetten. Werkgever heeft aan voormelde bewijsopdracht uitvoering gegeven door het indienen van een schriftelijke verklaring van de betrokken HR-medewerker....
  11. Ontbinding arbeidsovereenkomst op grond van artikel 7:686 BW; geen transitievergoeding.
  12. Art. 27 WOR. Ondernemer heeft na overname door Amerikaans bedrijf de oude bonusregeling ingetrokken en een nieuwe regeling (die van de Amerikaanse moeder) ingevoerd. De OR vraagt een verklaring voor recht dat dat besluit instemmingsplichtig was en nu geen instemming is gevraagd, het besluit nietig is. De kantonrechter oordeelt dat inderdaad sprake is van een instemmingsplichtig besluit, omdat h...
  13. Kort geding, loonvordering. Werkgever heeft loonbetaling stopgezet, meent dat sprake is van een vernietigbare arbeidsovereenkomst. Werkgever heeft stellingen echter niet onderbouwd. Volledige doorbetaling, wettelijke verhoging en rente, toewijzing toekomstige loonbetalingen.
  14. Kort geding, verstekzaak. Ex-werknemer krijgt afgebakend locatie- en contactverbod opgelegd.
  15. Ontbinding arbeidsovereenkomst - verstoorde arbeidsverhouding
  16. verzoek ontbinding arbeidsovereenkomst op de g-grond. Kantonrechter wijst verzoek toe.
  17. Vernietiging ontslag op staande voet. 'Terugswitch' tijdens de zitting toegestaan. 'Bedreiging' vormt hier geen dringende reden. Loonvordering deels toegewezen.
  18. Eindbeschikking. Ontbindingsverzoek afgewezen. Werkneemster kan niet worden tegengeworpen dat zij sinds schorsing niet heeft gewerkt. Werkgever heeft haar niet opgeroepen voor werk en geen contact met haar onderhouden. Daarnaast is niet gebleken dat er geen werkplek meer voor werkneemster is of dat deze vanwege een reorganisatie spoedig zal komen te vervallen. Evenmin is gebleken dat zij een va...
  19. WWZ. Geen rechtsgeldig ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet was te zwaar middel. Werkgever is transitievergoeding, vergoeding wegens onregelmatige opzegging en billijke vergoeding verschuldigd.
  20. Arbeidsrecht. Ontslag op staande voet niet rechtsgeldig. Geen herstel arbeidsovereenkomst.
  21. Kort geding WWZ. Vordering werknemer tot wedertewerkstelling toegewezen. Werknemer werkt op een vakantiepark en heeft tijdens zijn dienstverband een affectieve relatie gekregen met een bewoonster van het vakantiepark. Ondanks de terechte zorgen van werkgever voor de persoonlijke situatie van werknemer vormt dit geen zwaarwegende grond om werknemer de toegang tot werkzaamheden te weigeren. De ka...
  22. De kantonrechter verklaart voor recht dat de dringende reden voor het ontslag op staande voet ontbreekt. Verder worden de verzoeken van de werknemer tot betaling door de werkgever van een billijke vergoeding, de gefixeerde schadevergoeding, de transitievergoeding, het achterstallig salaris, de vakantietoeslag en de niet genoten verlofuren toegewezen.
  23. De kantonrechter stelt vast dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer in strijd met artikel 7:671 BW heeft opgezegd. Toch wordt geen billijke vergoeding ex artikel 7:681 BW toegekend, omdat de kantonrechter van oordeel is dat geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever.
  24. Ontbinding arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer met toekenning van een transitievergoeding en een billijke vergoeding. De direct leidinggevende van de werknemer heeft intimiderend, beledigend en respectloos gedrag tegenover de werknemer vertoond. De werkgever heeft ernstig verwijtbaar gehandeld door de klachten van de werknemer hierover onvoldoende serieus te nemen en de direct leidi...
  25. Arbeidsrecht. Rechtsverwerking aanspraak premievrij pensioen na stilzitten tijdens procedure andere werknemers tegen eenzijdige wijziging pensioenpremieverdeling, die voor die werknemers gunstig uitpakt? Geen stilzwijgende instemming met wijziging. Samenhang met 23/02257 en 23/02258.
  26. Rechtsverwerking aanspraak premievrij pensioen na stilzitten tijdens procedure andere werknemers tegen eenzijdige wijziging pensioenpremieverdeling, die voor die werknemers gunstig uitpakt? Geen stilzwijgende instemming met wijziging. Samenhang met 23/02257 en 23/02267.
  27. Arbeidsrecht. Rechtsverwerking aanspraak premievrij pensioen na stilzitten tijdens procedure andere werknemers tegen eenzijdige wijziging pensioenpremieverdeling, die voor die werknemers gunstig uitpakt? Geen stilzwijgende instemming met wijziging. Samenhang met 23/02258 en 23/02267.
  28. Nederlandse rechter bevoegd, Nederlands recht van toepassing. Wijze opzegging in strijd met Nederlandse bepalingen. Billijke vergoeding, transitievergoeding en advocaatkosten toegekend.
  29. Ontbindingsverzoek werkgever. Werkgever stelt verwijtbaar handelen werknemer. Werknemer ontkent. Bewijsopdracht werkgever.
  30. Eindbeschikking. Ontbindingsverzoek van de werkgever afgewezen. Geen sprake van een dringende reden. Niet aannemelijk dat de werknemer onjuist heeft gehandeld en hem een verwijt kan worden gemaakt. Evenmin sprake van een zodanig verstoorde arbeidsrelatie dat van de werkgever niet gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst voortduurt.
  31. Arbeidsrecht WWZ. Ontslag op staande voet; verdwenen pakketten tijdens een rit van het ene distributiecentrum naar het andere.
  32. Grensoverschrijdend gedrag in de werksfeer bij de overheid. Weging van de aard en ernst van de aan de werknemer verweten gedragingen. Redelijke grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Afwijzing van het ontbindingsverzoek van de Staat.
  33. Het hof kwalificeert de overeenkomst tussen partijen als een arbeidsovereenkomst. Werkneemster was werkzaam als coordinator van de naaiateliers, voor gemiddeld 28-32 uur per week, geen andere opdrachtgevers, werkzaamheden waren ingebed in de organisatie, zij moest zich richten naar het concept van werkgever en had voor verschillende beslissingen toestemming nodig. Het (netto) loon werd voldaan...
  34. Artikel 7:646 BW, zwangerschap, discriminatie, verboden onderscheid.
  35. Arbeidsrecht. Tussentijdse opzegging van arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd door werknemer. Tussentijds opzegbeding? Uitleg cao.
  36. Ontslag op staande voet wegens diefstal. Werknemer wordt veroordeeld tot betaling van schadevergoeding, waaronder advocaatkosten voorafgaand aan de procedure. Geen werkelijke proceskostenveroordeling.
  37. Vordering in kort geding tot betaling van (inmiddels voldaan) achterstallig loon met nevenvorderingen. Spoedeisend belang. De vorderingen worden grotendeels toegewezen.
  38. In deze zaak gaat het om een werknemer die op staande voet is ontslagen omdat hij herhaaldelijk onjuiste bedragen heeft doorgegeven voor facturering. De werknemer verzoekt toekenning van een transitievergoeding, billijke vergoeding en schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging. De kantonrechter wijst het verzoek af. Naar het oordeel van de kantonrechter is het ontslag namelijk (rechts)geld...
  39. Vordering tot betaling van achterstallig salaris en vakantiegeld met nevenvorderingen (grotendeels) toegewezen bij verstek.
  40. In deze zaak verzoekt werkgever de ontbinding van de arbeidsovereenkomst met werknemer. De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af. De door werkgever gestelde verstoorde arbeidsverhouding en het gestelde disfunctioneren van werknemer leveren zowel afzonderlijk als gecombineerd geen redelijke grond op voor de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Het tegenverzoek van werknemer tot wederte...
  41. In deze zaak vordert een werknemer uitbetaling van gewerkte overuren. De wet geen bepaling op grond waarvan overwerk gecompenseerd moet worden. De afspraken tussen partijen zijn in beginsel leidend. Echter, ook indien er geen afspraken over compensatie van overuren zijn gemaakt, kan een werkgever op grond van goed werkgeverschap/redelijkheid en billijkheid verplicht zijn tot compensatie. Volgen...
  42. In deze zaak verzoekt een werknemer om toekenning van onder meer een billijke vergoeding na een ontslag op staande voet. De kantonrechter wijst het verzoek af. Naar het oordeel van de kantonrechter is het ontslag namelijk (rechts)geldig.
  43. De werkgever in deze zaak verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer. De kantonrechter oordeelt dat het door de werkgever gestelde disfunctioneren geen redelijke grond oplevert voor ontbinding. Maar de arbeidsovereenkomst wordt wel ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer verzoekt terecht om toekenning van een billijke vergoeding, omdat de ontbind...
  44. CJIB heeft beslag gelegd op loon van douanemedewerker in opleiding in Rotterdamse haven wegens groot aantal boetes met auto's die op zijn naam staan. Het hof oordeelt dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd terecht heeft ontbonden op de i-grond. De Staat heeft ernstig verwijtbaar gehandeld door beeindigingsbeslissing te baseren mede op basis van informatie verkregen door...
  45. ontslag op staande voet wegens nevenwerkzaamheden bij andere werkgever op tijdstip dat medewerker was ingeroosterd niet terecht, want geen helder en gehandhaafd beleid over werktijden, terwijl werkgever eigen regels niet heeft gerespecteerd
  46. Ontslag op staande voet tijdens ziekte vernietigd. Overgang van onderneming. Tewerkstelling en achterstallig loon toegewezen.
  47. Arbeidsrecht; ontbinding arbeidsovereenkomst in strijd met opzegverbod; billijke vergoeding
  48. Arbeidsrecht. Prejudiciële vragen hof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2023:2220 en ECLI:NL:GHAMS:2024:601). Uitleg toetsingskader Deliveroo (ECLI:NL:HR:2023:443): wat is de betekenis van het gezichtspunt dat de werkende “zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen” bij de beoordeling van de arbeidsrelatie? Kan op grond van art. 3 lid 2 Wet AVV een algemeen oordeel worden geg...
  49. Kort geding. Gedeeltelijke toewijzing vordering tot loondoorbetaling tijdens ziekte. De cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf is niet van toepassing. De cao voor Tankstations en Wasbedrijven wel.
  50. .