Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Personen- en familierecht

  1. Artikel 62f sub a Participatiewet. De rechtbank wijst verzoek van het college af. Het college is bevoegd bijstand te verhalen op de persoon aan wie de bijstandsgerechtigde een schenking heeft gedaan. Daarvoor is van belang of voldaan is aan drie vereisten die uit de Participatiewet voortvloeien.
  2. bekrachtiging bestreden beschikking. Ondertoezichtstelling. Wetsartikelen: 1:255 lid 1 BW
  3. Verzoek ontslag benoeming mentor. Betrokkene vindt dat mentor haar niet betrekt bij de keuzes en afspraken. De mentor probeert structuur aan te brengen. Betrokkene ervaart dat niet altijd als prettig. Is geen reden voor ontslag. De mentor moet vanuit haar rol soms sturend optreden en mag waar nodig de regie nemen.
  4. bekrachtiging. Gronden voor het bewind en mentorschap zijn nog steeds aanwezig. Verzoek ontslag/benoeming bewindvoerder zelfstandig verzoek in hoger beroep. Ligt niet aan het hof voor.
  5. hof wijst verzoek vader om uitbreiding omgangsregeling af. Het betreft een kwetsbaar kind dat vanwege persoonlijke problematiek (hechtingsproblemen) speciale aandacht en zorg nodig heeft. Vader heeft geen inzicht in de problematiek van het kind en mist de noodzakelijke kennis en betrokkenheid om voor een langere periode aan te kunnen sluiten bij het kind.
  6. Hof komt tot het oordeel dat een redelijke uitleg van ter zitting gemaakte afspraken niet meebrengt dat niet meer tot inning van verbeurde dwangsommen kan worden overgegaan.
  7. kinderalimentatie. Bekrachtiging beslissing rechtbank. Kosten kinderopvang.
  8. Samenwoners met een samenlevingsovereenkomst; vorderingen over en weer waaronder ten aanzien van kosten huishouding en aflossing hypotheek; leningen
  9. Bekrachtiging gezamenlijk gezag en wijziging zorgregeling; De problemen in de communicatie tussen de ouders hebben er niet toe geleid dat geen beslissingen over de minderjarige genomen kunnen worden. Het hof acht het in het belang van de minderjarige dat er duidelijkheid komt over de zorgregeling en het ophaalmoment door de vader en zal een nieuwe zorgregeling vaststellen. De ouders kunnen deze...
  10. Verdeling gemeenschap, verkoop gemeenschappelijke woning.
  11. Artikel 1:247 lid 4 BW, artikel 1:253 a BW, zorgregeling
  12. Ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing
  13. 1e ZM, 6 maanden
  14. ZM op ZM, afgewezen i.v.m. voldoende bestendige vrijwilligheid
  15. Omgang grootouders en kleinkind. Artikel 1:377a BW. Is er sprake van een nauwe persoonlijke betrekking tussen de grootouders en het kleinkind?
  16. kinder- en partneralimentatie, vergoeding huurinkomsten.
  17. Afwijzing verzoek tot opheffing van het mentorschap. Het is de kantonrechter gebleken dat de gronden van het mentorschap nog altijd aanwezig zijn.
  18. bekrachtiging bestreden beschikking waarin het gezag van de ouders is beëindigd. Wetsartikelen: 1:266 lid 1 onder a BW, artikel 1:267 lid 1 BW en artikel 810a lid 2 Rv.
  19. Machtiging gesloten jeugdhulp
  20. Echtscheiding. Heeft verzoening na scheiding van tafel en bed (art 1:176 lid 2 BW) terugwerkende kracht? Strekt periodieke verrekenplicht zich daardoor van rechtswege uit over de hele huwelijkse periode en dus ook over de periode dat partijen van tafel en bed waren gescheiden?
  21. De machtiging tot uithuisplaatsing en de verlenging daarvan was en is noodzakelijk in het belang van de verzorging en opvoeding van de minderjarige.
  22. Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Klacht ex artikel 10:7 lid 1 Wvggz en schadevergoeding ex artikel 10:11 lid 2 Wvggz. Hoewel de rechtbank zich realiseert dat het raakvlak tussen dwang en drang dun is en dat het maatwerk blijft, had het op de weg van verzoekster gelegen om haar verzet actief en consistent te uiten en bij haar standpunt te blijven als zij het niet eens was met...
  23. Geschillenregeling en wijziging hoofdverblijfplaats.
  24. Niet-ontvankelijkheid bewindzaak. Geen aanleiding om af te wijken van het uitgangspunt dat iemand geen belang heeft bij het hoger beroep indien die persoon in eerste aanleg heeft gekregen wat die heeft verzocht.
  25. Kort geding. Meewerken verkoop. Partijen zijn 10 jaar geleden overeengekomen dat de woning aan de man wordt toebedeeld onder de opschortende voorwaarde dat de hypotheeknemer de vrouw ontslaat uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Deze voorwaarde is kennelijk nooit vervuld; woning is dus nog altijd niet verdeeld. Man heeft niet aangetoond dat hij het aandeel van de vrouw in de woning nu kan over...
  26. Zorgregeling bedoeld als een kader voor de mogelijkheid tot contact tussen de minderjarige en de vader.
  27. Overdracht voogdij aangehouden, omgangsregeling voorlopig vastgesteld, BC benoemd. Meervoudig behandeld.
  28. Geschillenregeling ex 1:262b BW. Meervoudig behandeld.
  29. Nadere beschikking tijdelijk stopzetten zorg- en contactregeling ex artikel 1:265g BW
  30. Wrakingszaak.
  31. Verzoeken tot vernietiging erkenning, gerechtelijke vaststelling vaderschap en bepaling achternaam. Het hof vernietigt de bestreden beschikking voor zover die betrekking heeft op de erkenning en vernietigt de erkenning van de minderjarige door de stiefvader. Het hof bepaalt een nieuwe mondelinge behandeling en houdt verder iedere beslissing aan.
  32. Zorgregeling en verdeling beperkte gemeenschap. Uitleg akte van verdeling, vaststelling overbedelingssom.
  33. Partneralimentatie en verdeling gemeenschap; bewijsopdracht ten aanzien van afspraken over verdeling ondernemingsvermogen VOF en teruggaven inkomstenbelasting.
  34. Rechtsmacht en toepasselijk recht. Twee-conclusie-regel. Zorgregeling. Kinderalimentatie. Verdeling. Schuld bij vader van de man ten behoeve aankoop woning in Turkije. Aan leenovereenkomst wordt geen doorslaggevende waarde toegekend. Vrouw verbeurt haar aandeel in de waarde van de gouden sieraden.
  35. 1:253a lid 1 BW. Afwijzing vervangende toestemming verhuizing, toewijzing gedeeltelijke wijziging zorgregeling.
  36. Artikel 1:431 lid 1 BW, 1:449 lid 2 BW, 1:432 lid 1 en 2 BW De wet biedt de kantonrechter niet de mogelijkheid om ambtshalve de grondslag van een schuldenbewind te wijzigen, zodat het bewind een toestandsbewind wordt (of omgekeerd). De enkele constatering dat een zelfredzaamheidstraject niet is geslaagd, is onvoldoende om te leiden tot de conclusie dat een toestandsbewind noodzakelijk is. Vern...
  37. Artikel 1:253a lid 4 van het Burgerlijk Wetboek (BW) in samenhang met artikel 1:377e BW, hoofdverblijfplaats, verdeling van de zorg- en opvoedingstaken.
  38. Verzoek instellen curatele wegens drank en drugsmisbruik afgewezen in verband met het ouderlijk gezag minderjarige kinderen. Ambtshalve bewind en mentorschap ingesteld. Op basis van het dossier acht de kantonrechter in beginsel een ondercuratelestelling op grond van drank- en drugsmisbruik aangewezen om betrokkene te beschermen tegen verdere teloorgang. Het is invoelbaar dat verzoeker de wens...
  39. Verlenen handlichting aan minderjarige om bevoegdheden te verwerven van een meerderjarige.
  40. Opvolgend bewindvoerder niet akkoord met de eindrekening en verantwoording van de voormalig bewindvoerder. De huidige bewindvoerder stelt dat de voormalig bewindvoerder haar werkzaamheden niet goed heeft uitgevoerd en dat betrokkene daardoor schade heeft geleden. De kantonrechter is van oordeel dat de voormalig bewindvoerder is tekort geschoten in haar taak als bewindvoerder. Gelet op alle onze...
  41. Verzoek instellen bewind wordt afgewezen omdat er een levenstestament is
  42. Ambtshalve ontslag bewindvoerder. Een bewindvoerder moet voldoende zelfstandig te werk kunnen gaan en verantwoordelijkheid kunnen nemen, zonder uitgebreide en gedetailleerde instructies van de kantonrechter. Daar is de bewindvoerder in dit dossier niet toe in staat gebleken, waardoor het vermogen van betrokkene niet goed is beheerd. De kantonrechter is dan ook van oordeel dat de bewindvoerder w...
  43. Instelling curatele ondanks het door betrokkene gevoerde verweer. De kantonrechter acht de meest vergaande bescherming van betrokkene noodzakelijk.
  44. Afwijzing instelling verzoek onderbewindstelling en mentorschap. Niet afwijken van levenstestament van betrokkene. Dat sprake is van verstoorde familiare verhoudingen is onvoldoende reden voor benoeming van een onafhankelijke bewindvoerder/mentor.
  45. Betrokkene verzoekt de huidige bewindvoerder te ontslaan en een opvolger te benoemen. Reden voor het verzoek is dat de huidige bewindvoerder zijn taak heeft vermengd met gedragskundige begeleiding. Hierdoor is er een vertrouwensbreuk in de samenwerking ontstaan. Daarnaast is de partner van de huidige bewindvoerder benoemd tot bewindvoerder van de ex-partner van betrokkene. De kantonrechter begr...
  46. Wet zorg en dwang (Wzd), rechterlijke machtiging tot opname en verblijf, art. 24 Wzd, toegewezen, langer wachten met opname zal betekenen dat de zaak escaleert.
  47. Internationale kinderontvoering - Spanje - in geschil is of het kind van partijen de gewone verblijfplaats in Spanje of in Nederland heeft. De rechtbank oordeelt dat de gewone verblijfplaats van het kind in Spanje is en dat er sprake is van ongeoorloofde achterhouding. Er is geen sprake van de weigeringsgrond ex artikel 13 lid 1 onder b HKOV. Verzoek tot teruggeleiding van het kind naar Spanje...
  48. Onderzoekstaak en -bevoegdheden Raad voor de Kinderbescherming. Na het overlijden van een baby, ontstaan grote zorgen over de veiligheid in de opvoedsituatie. Er is naar het zich laat aanzien sprake van een onnatuurlijke dood, er is cocaïne in het lichaam van de baby aangetroffen. De toedracht van het overlijden is echter onduidelijk als het gaat om de rol die de ouders hebben vervuld. Rechtvaa...
  49. Hoofdverblijfplaats en zorgregeling. Bestreden beschikking bekrachtigd.
  50. Het hof beëindigt alsnog het gezag van de moeder over de minderjarige. De situatie rondom de minderjarige is recent verslechterd en gelet op het feit dat de moeder op dit moment niet in staat is de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding te dragen, is het hof van oordeel dat het schadelijk voor de minderjarige is om nog langer in onzekerheid te verkeren over haar perspectief.