Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

IE-recht

  1. Kort geding. Partijen voeren dezelfde handelsnaan. Toch wordt geen handelsnaaminbreuk aangenomen omdat de aard van beide ondernemingen hiervoor te verschillend is.
  2. Totstandkoming koopovereenkomst. Het hof komt tot het oordeel dat appellanten onvoldoende hebben gesteld dat er een overeenkomst tot stand is gekomen die uitsluitend het pand in Wassenaar betreft en dat géén “combideal” was beoogd. Het hof bekrachtigt het bestreden vonnis van de rechtbank.
  3. Intellectuele Eigendom. Incident tot schorsing ex artikel 225 lid 1 sub c Rv.
  4. Schadebegroting bij inbreuk op auteursrecht en exclusieve licentierechten. Werkelijke schade. Handhavingskosten. 1019 Rv.
  5. Een zaak over een programma (opgesteld binnen Excel) voor het maken van begrotingen en jaarrekeningen. Geen computerprogramma in de zin van de softwarerichtlijn. Wel deels auteursrechtelijk beschermd werk. Auteursrecht inbreuk door verveelvoudiging bij onrechtmatig gebruik. Geen doorwerking van het boetebeding na beëindiging van de licentieovereenkomst.
  6. Octrooi voor een sorteerinrichting voor bol- en/of knolgewassen en werkwijze voor sorteren van bol- en/of knolgewassen. Bewijswaardering. Nietigheidsverweer slaagt. Nietigverklaring van het octrooi.
  7. Tussenarrest. Octrooi voor een sorteerinrichting voor bol- en/of knolgewassen en werkwijze voor sorteren van bol- en/of knolgewassen. Bewijsvermoeden t.a.v. uitvinderschap. Geïntimeerde toegelaten tot tegenbewijs. Impliciete geheimhoudingsplicht. Bewijsopdrachten t.a.v. openbaar voorgebruik en openbaarmaking met instemming of medeweten van octrooihouder.
  8. Merkenrecht, maatstaf beschrijvend gebruik art. 14 lid 1 sub b UMvo, woord ‘nitro’ gebruikt als aanduiding van kenmerk hardloopschoen? Loyaliteitstoets art. 14 lid 2 UMVo.
  9. Intellectuele eigendom. Merkenrecht. Gebruik als merk of alleen als handelsnaam, overeenstemming, neutralisatieleer, verwarringsgevaar en inbreuk op de c-grond (bekende merken)
  10. Kort geding. Intellectuele eigendom. Eiseres is ontvankelijk. Inbreuk op auteursrecht. Geen inbreuk op handelsnaamrecht. (Negatieve) uitlatingen niet van dien aard dat deze een beperking op het recht van de vrijheid van meningsuiting rechtvaardigen.
  11. Herstelvonnis, kennelijke verschrijving van partijnaam.
  12. Art. 81 lid 1 RO. Intellectuele eigendom. Octrooirecht. Gebrek aan inventiviteit? Maatstaf. Openbaarmaking in aanvrage.
  13. Art. 81 lid 1 RO. Intellectuele eigendom. Octrooirecht. Gebrek aan inventiviteit? Maatstaf. Openbaarmaking in aanvrage.
  14. Bevoegdheidsincident
  15. Octrooi EP 762 prothetische hartklep en afleverinrichting - geldigheid hulpverzoek - inbreuk
  16. Intellectuele eigendom. Merkenrecht. Benelux-merken. Merkenstrijd tussen adidas ('3-strepen merken') en Thom Browne ('rood-wit-blauwe bies' en 'four bar'). Vorderingen van Thom Browne aangaande de geldigheid van adidas positiemerk (artt. 2.28 lid 1, 2.2bis lid 1 sub a en b en 2.1 sub b BVIE); vervallenverklaring van verschillende adidas beeldmerken wegens non-usus (artt. 2.23bis jo. 2.27 lid 2...
  17. Aanbieden van niet-identieke producten op Bol.com onder gebruikmaking van de EAN-codes en advertenties van een ander is niet toegestaan op grond van de regels van Bol.com. Redelijke vergoeding als bedoeld in artikel 2.21 lid 6 BVIE. Auteursrechtinbreuk. Oneerlijke handelspraktijk en misleidende reclame.
  18. Intellectuele eigendom. Merkenrecht, handelsnaamrecht, auteursrecht. Voormalige franchisenemer biedt diensten en reserve-onderdelen aan met gebruik van merken voormalige franchisegever. Rechtbank niet bevoegd franchiseovereenkomst te beoordelen op grond van forumkeuzebeding. Gedaagde geen ‘onbetrouwbare gemachtigde’ door aanvraag jonger merk dat (vrijwel) gelijk is aan merk van eiser. Wel nieti...
  19. Intellectuele eigendom. Octrooirecht. Octrooi voor farmaceutische samenstelling met enzalutamide geldig in gewijzigde vorm. Inventiviteit. Geen redelijke verwachting van succes. Geen toegevoegde materie.
  20. Spoedeisend belang bij inbreukverbod aanwezig: verstrekte onthoudingsverklaring ontoereikend en nog steeds sprake van dreigende inbreuk. Merkinbreuk aangenomen; verbod opgelegd. Nevenvorderingen deels afgewezen.
  21. Merkenrecht. Ambtshalve aanvulling rechtsgronden. Inbreukverbod toegewezen. Inzage in en afschrift van beslagen bescheiden toegewezen, met bepaling procedure daartoe.
  22. Inbreuk op Benelux-woordmerken? Art. 20.2 lid 2 sub a en b BVIE. Twee merkinbreuken aangenomen. Relatieve nietigheidsgrond voor een ingeschreven merk. Geen registratie ter kwade trouw. Misleidende reclame door verkeerde aanduiding op het etiket.
  23. Auteursrechtinbreuk. Schadevergoeidng. Geen sprake van uitzonderingssituatie ex artikel 19 lid 3 Auteurswet.
  24. Intellectuele eigendom. Europees octrooi. Inbreuk. Geldigheid. Inventiviteit en nawerkbaarheid. Octrooi voor behandeling van MS met de stof DMF in een dosering van 480 mg per dag. De rechtbank oordeelt (het Nederlandse deel van) het octrooi ongeldig, omdat het niet inventief is. Als het octrooi wel als inventief beoordeeld zou worden, dan is het niet nawerkbaar (squeeze) en om die reden (ook) o...
  25. Intellectuele eigendomsrecht; octrooirecht. Kort geding. Geldigheid farmaceutisch octrooi. Inventiviteitstoets; plausibiliteit. Uitleg maatstaf uit GKB G2/21 23 maart 2023, ECLI:EP:BA:2023:G000221.20230323: Kan post-filed evidence een rol spelen bij de beoordeling van inventiviteit? Is prioriteitsrecht geldig overgedragen (GKB G 1/22 en G 2/22 10 oktober 2023, ECLI:EP:BA:2023:G000122.20231010)?...
  26. Bevoegdheidsincident in verzetzaak. Toepassing artikel 7 lid 2 Brussel I bis-Vo op geschil over inbreuk naburige rechten en schending eer en goede naam in een reeks e-mailberichten.
  27. Bevoegdheidsincident in verzetzaak. Toepassing artikel 7 lid 2 Brussel I bis-Vo op geschil over schending eer en goede naam in een reeks e-mailberichten.
  28. Octrooirecht. Geldigheid van een Europees octrooi voor een werkzame stof voor de behandeling van de overactieve blaas. Beroep op prioriteit. Uitvinderswerkzaamheid bij het vinden van een tweede medische indicatie.
  29. Afstand van Nederlandse deel octrooi toelaatbaar? Octrooi nietig want niet inventief. Bedrijfsgeheimen. Auteursrecht.
  30. In incident: de vordering tot nietigverklaring van de dagvaarding (wegens onbegrijpelijkheid) is afgewezen, nu uit de verweren valt af te leiden dat gedaagden goed begrijpen wat hen wordt verweten en dus niet in hun verdediging zijn geschaad. In de hoofdzaak: alle vorderingen zijn gebaseerd op vermeende inbreuk op zeven buitenlandse octrooien en worden afgewezen, nu eiser geen informatie heeft...
  31. Werktoets.
  32. Kort geding. Intellectueel eigendom. Benelux model. Inbreukvraag ex art. 3.16 BVIE
  33. Merkenrecht. Handel in flessen namaakwodka. Deel van de flessen met T1 douanestatus geen inbreuk. 9 lid 4 UMVo is geen grondslag voor algemene verbodsvordering of schadevergoeding.
  34. Vordering tot opheffing beslag afgewezen. Vordering van eisers in kort geding tot opheffing van een door gedaagde Volkswagen A.G. gelegd beslag tot afgifte tot vernietiging op originele, onder de regeling douane-entrepot geplaatste (T1-status hebbende), Volkswagens ID.6, bestemd voor de Chinese markt. ...
  35. Volkwagen vordert Aurocavy en haar bestuurder M te verbieden inbreuk te maken op haar merkrechten, met nevenvorderingen. Autocavy heeft volkswagens ID 6, die bestemd zijn voor de Chinese markt en niet door of met toestemming van volkswagen in de EER op de markt zijn gebracht aan kopers in de EU te koop aangeboden en verkocht. Ook als de auto's steeds een T1-status hebben gehad i...
  36. Verzoek ex artikel 1019e Rv. Verzoek om bevel aan Aldi om zich te onthouden van inbreuken op gemeenschapsmodelrecht en auteursrecht van Rituals door het aanbieden, adverteren en verkopen van geurstokhouders met geurstokken weergegeven in foto in randnummer 2.6. van de beschikking. Verzoek toegewezen.
  37. Vervolg op ECLI:NL:RBROT:2023:11809 en ECLI:NL:RBROT:2022:4498. Inzagevordering op grond van artikel 843a Rv.
  38. Man met Bril Koffie meent dat (Het Paviljoen bij) Man Met Friet inbreuk maken op haar oudere handelsnaam, omdat de handelsnamen van gedaagden en eiser zoveel op elkaar lijken dat het publiek deze met elkaar kan verwarren. De voorzieningenrechter weegt de verschillende omstandigheden die een rol spelen en komt tot de conclusie dat van dit verwarringsgevaar geen sprake is. Daarom wordt de vorderi...
  39. Intellectuele eigendom, merkenrecht, rechtsverwerking wegens gedogen, reikwijdte rechtsverwerkingsverweer, normaal gebruik, merkinbreuk (?).
  40. Verbintenissenrecht. Opzegging/ontbinding distributieovereenkomst na een relatie van 17 jaar. Geen redelijke opzegtermijn in acht genomen. Opzegging onrechtmatig. Opschorting van betalingsverplichting door (oud-)distributeur. Geen tekortkoming in de nakoming. Geen verzuim. Geen grond voor ontbinding. Schadevergoeding op te maken bij staat. Intellectuele eigendom. Uniemerk. Beneluxmerk. Is voort...
  41. Kort geding. Inbreuk op Benelux-woordmerk Lancôme door gebruik teken Ninôme / Ninome voor voedingssupplement met collageen. Inbreuk sub b. Verwarringsgevaar door hoge mate van overeenstemming, identieke waren, gemiddeld aandachtsniveau, sterk onderscheidend vermogen merk en dezelfde manier van gebruik. Aanpassing naar Ninome (zonder ^) is onvoldoende. Nog steeds verwarringsgevaar door overeenst...
  42. Pictoright is een auteursrechtenorganisatie; zij beheert de rechten van bij haar aangesloten makers van beelden, zoals architecten, beeldend kunstenaars en fotografen. Meta exploiteert twee social media platforms, te weten Facebook en Instagram. Deze zaak gaat over de vraag of Meta een licentie nodig heeft, zodat auteursrechthebbenden een passende vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun w...
  43. Intellectueel eigendomsrecht. Gemeenschapsmodel. Uniemerk. Beneluxmerk. Kort geding. Wibra verkoopt speelgoed dat inbreuk maakt op de Gemeenschapsmodel- en merkrechten van Lego. De voorzieningenrechter legt aan Wibra een verbod op.
  44. Kort geding verstekvonnis. Verstek verleend aan in China gevestigde gedaagde met toepassing van artikel 15 lid 3 van het Haags Betekeningsverdrag. Merkinbreuk. EU-wijd inbreukverbod toegewezen, ook voor online platform dat zelfstanding merkinbreuk pleegt
  45. Kort geding. Artikel 26d Auteurswet en 15e Wet op de naburige rechten. Convenant Blokkeren Websites. Bevelen tot (dynamische) blokkade van (sub)domeinnamen en IP-adressen toegewezen. Voldaan aan het subsidiariteitsbeginsel.
  46. De gedaagde partij heeft als bedrijfsvoering het maken van persoverzchten. De vraag is of gedaagde daarmee een inbreuk maakt op het persuitgeversrecht, dan wel het auteursrecht of het databankenrecht van de uitgevers van diverse kranten en bladen. De rechtbank oordeelt van niet.
  47. Deelvonnis inzage en afgifte
  48. Intellectuele eigendom. Verstekzaak. Thuiskopievergoeding. Gebruikte/refurbished voorwerpen. Verwijzing naar ECLI:NL:RBDHA:2022:11038
  49. Intellectuele eigendom. Auteursrecht. Kort geding. Publicatie door de Stichting c.s. van in Nederland nog auteursrechtelijk beschermd werk van Anne Frank op website, met geo-blocking maatregelen voor Nederland. Brengt mogelijkheid om geo-blocking door gebruik van VPN- of soortgelijke dienst te omzeilen mee dat sprake is van mededeling aan het publiek in Nederland? Prejudiciële vragen aan Hof va...
  50. Hoger beroep in tuchtprocedure tegen een octrooigemachtigde. Mocht de octrooigemachtigde als vertegenwoordiger optreden? Het hof bekrachtigt de ongegrondverklaring van de klachten.