-
Algemene toegangsvoorwaarden zijn van toepassing op de vorderingen van eiseres op grond van art. 6:2 jo. 3:12 BW, waardoor de vorderingen van eiseres zijn verjaard. Eiseres vordert schadevergoeding voor en namens de eigenaar van een locomotief en haar medeverzekeraars. De locomotief was tijdens het schadebrengende feit geleaset aan een derde. De schade komt voort uit een aanrijding van de gelea...
-
Kinderopvang-zaak. Ambtshalve toetsing. Niet voldaan aan stelplicht mbt de informatieplichten. Krijgt bij wijze van uitzondering de gelegenheid zich hierover alsnog uit te laten. Geen oneerlijke bedingen in de Algemene voorwaarden voor Kinderopvang Dagopvang en Buitenschoolse opvang 2016.
-
Eiseres is eigenaar van het appartementsrecht van de woning aan de [adres] te Rotterdam (hierna: de woning). De aankoop van de woning is gefinancierd met een hypothecaire geldlening bij Obvion. Obvion heeft de overeenkomst met eiseres opgezegd, de volledige lening opgeëist en kosten in rekening gebracht vanwege een betalingsachterstand van eiseres en gelegde beslagen op de woning. Partijen ver...
-
Betaling van facturen voor het leven en installeren van een airconditioning. Afwijzing vordering tot vergoeding 'juridische incasso- en proceskosten' (zoals staat in de algemene voorwaarden). Dat zou neerkomen op een veroordeling in de werkelijke proceskosten.
-
Ambtshalve toetsing kinderopvangzaak. Anders dan de eisende partij stelt is sprake van een overeenkomst op afstand als bedoeld in artikel 6:230g lid 1 sub e BW. Dat partijen ‘voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst gelijktijdig in elkaars persoonlijke aanwezig geweest zijn’, zoals de eisende partij stelt, doet daaraan niet af. Niet gesteld of gebleken is namelijk dat tijdens de rondleid...
-
Ambtshalve toetsing kinderopvangzaak. Niet voldaan aan artikel 6:230m lid 1 sub h BW en niet volledig aan 6:230v lid 7 BW. Sanctie 10%. Bedingen die verband houden met de vordering uit de algemene voorwaarden voor Kinderopvang Dagopvang en Buitenschoolse opvang 2017 zijn niet oneerlijk.
-
Unigarant schadeverzekering. Ambtshalve toetsing. Voornemen vernietigen incassobeding algemene voorwaarden vanwege oneerlijkheid. Eisende partij krijgt gelegenheid zich hierover uit te laten.
-
Consumentenzaak. Zaakwaarneming door politie. Toetsing van de informatieplichten niet van toepassing. Wel toetsen van de op de vordering betrekking hebbende bedingen in de toepasselijke algemene voorwaarden. Beding buitengerechtelijke incassokosten en proceskosten oneerlijk. Kantonrechter is voornemens het beding vernietigen. Eiseres krijgt gelegenheid zich over dit voornemen uit te laten.
-
Wanprestatie wegens teruggedraaide kilometerstanden voertuigen. Overeenkomsten tot verkoop van auto's tussen professionele partijen. De algemene voorwaarden bevatten een garantiebeding voor wat betreft de kilometerstanden. Verkoper aansprakelijk voor de geleden schade.
-
Onverschuldigde betaling met betrekking tot in rekening gebrachte kosten van rechtsbijstand. Devolutieve werking hoger beroep. Stelplicht en bewijslast. Uitleg algemene voorwaarden. Tuchtklacht tegen advocaat was aan te merken als ‘enige vordering van een derde die volgt uit of verband houdt met de opdracht of werkzaamheden’. Rechtsbijstand in tuchtzaak niet onredelijk, ongebruikelijk of nodeloos.
-
Geldlening binnen familie, samenloop wettelijke en contractuele rente. Boetebeding geen algemene voorwaarde en daarom niet vernietigbaar, beroep op matiging gedeeltelijk gehonoreerd. Geen vergoeding werkelijke proceskosten.
-
Koude acquisitie, vordering tot vergoeding van misgelopen winst omdat kandidaat binnen een jaar toch in dienst is getreden (primair o.g.v. algemene voorwaarden, subsidiair o.g.v. onrechtmatig handelen) wordt afgewezen. Algemene voorwaarden zijn niet aanvaard.
-
Betaling openstaande facturen. Is de schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid gewerkt (art. 3:61 lid 2 BW)? Ja, dus de overeenkomst tussen partijen blijkt uit het overgelegde contract. Ook algemene voorwaarden zijn overeengekomen. Toewijzing van contractuele rente, buitengerechtelijke kosten en beslagkosten.
-
Vervalsing van bankafschrift door hypotheekadviseur - ontbinding - omvang schade - schadevergoeding - daadwerkelijk gemaakte proceskosten - beperking aansprakelijkheid algemene voorwaarden - geen belang verklaring voor recht
-
Treintje rijden; vermoeden dat kentekenhouder bestuurder is; overeenkomst met consument; ambtshalve toetsing van bedingen in algemene voorwaarden; geen oneerlijke bedingen
-
Aanneming van werk. Bouw woning. Tussenarrest waarin hof oordeelt dat vervalbeding uit de algemene voorwaarden bij de aannemingsovereenkomst (AVA 2013) oneerlijk/onredelijk bezwarend is.
Wetsartikelen 6:233 BW, 6:236 BW, 7:761 BW, Richtlijn 93/13/EEG
-
Algemene voorwaarden en overgangsrecht Nieuw BW (art. 79 Ow NBW; art. 191 Ow NBW). Is vernietigingsgrond wegens niet bieden van redelijke mogelijkheid tot kennisneming van algemene voorwaarden (art. 6:233, aanhef en onder b BW) een jaar na inwerkingtreding in 1992 van Burgerlijk Wetboek ook gaan gelden voor algemene voorwaarden die waren overeengekomen vóór inwerkingtreding van Burgerlijk Wetboek?
-
Verstek- kinderopvangzaak. Ambtshalve toetsing. Omdat zowel ten aanzien van de precontractuele- als de contractuele informatieplichten alleen de informatie over het herroepingsrecht is geschonden is de kantonrechter van oordeel dat, mede gelet op de aard van de onderhavige overeenkomsten, een vernietiging van 10% van de door de gedaagde partij verschuldigde hoofdsom voldoende doeltreffend, afsc...
-
Partijen hebben een overeenkomst gesloten voor het realiseren van buitenverharding van een distributiecentrum van een supermarktketen. Partijen hebben een geschil over de verschuldigdheid van twee facturen. De algemene voorwaarden van partijen zijn niet tot de contractsinhoud van de overeenkomst gaan behoren. Opdrachtgever moet de eerste factuur betalen vermeerderd met de wettelijke handelsren...
-
Huurrecht. Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden. Deels oneerlijk huurprijswijzigingsbeding.
-
ambtshalve toetsing (pre)contractuele informatieverplichtingen en algemene voorwaarden
-
Consumentenrecht. Ambtshalve toetsing in verstek. Kantonrechter oordeelt dat de artikelen 5f en 5g in de algemene voorwaarden Basic Fit, versie 3 mei 2023, in hun onderlinge samenhang bezien onredelijk bezwarend zijn voor consumenten. Overigens ontbreekt relevante info. Vordering wordt afgewezen.
-
ambtshalve toetsing algemene voorwaarden
-
Beheerovereenkomst tussen VvE en beheerder. Vraag of sprake is van toerekenbare tekortkoming door beheerder. Onredelijk beding in algemene voorwaarden? Geen reflexwerking. VvE kan geen beroep doen op consumentenbeschermende wettelijke bepalingen zoals art. 6:236 BW of 6:237 BW. Schending van de klachtplicht.
-
Toetsing (pre)contractuele informatieplichten en algemene voorwaarden.
-
De verhuurder van een zelfstandige woonruimte in de vrije sector vordert twee maanden achterstallige huur en de gemaakte kosten om het gehuurde bij oplevering in goede staat te brengen van de huurder. De kantonrechter wijst de huur en herstelkosten toe, omdat de huurder de huur niet heeft betaald en de woning niet schoon en in de juiste staat heeft opgeleverd. De kosten zijn ook redelijk. De ka...
-
Verstek. Ambtshalve toetsing consumentenrecht. Eindvonnis na tussenvonnis. Verzekering is een financieel product. Op dit moment bestaat bij financiële producten geen duidelijkheid over (al dan niet) te toetsen informatieplichten en eventuele sancties bij schendingen daarvan. Hierover zijn prejudiciële vragen gesteld in een andere zaak. Tot het moment waarop de Hoge Raad deze vragen heeft beantw...
-
Verstekzaak. Bik-beding in algemene voorwaarden van Open Universiteit oneerlijk bevonden. De incassokosten worden afgewezen.
-
ambtshalve toetsing (pre)contractuele informatieverplichtingen en algemene voorwaarden
-
Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is gedaagde partij toerekenbaar tekort geschoten in de kern van haar verplichting. Onder de gegeven omstandigheden, waaronder de aard van de fouten van gedaagde en het feit dat zij daardoor is tekortgeschoten in de nakoming van haar kernverplichting, kan de aansprakelijkheid naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet met een beroep op de alge...
-
Huurrecht woonruimte. Verhuurder wil de open gasverbrandingstoestellen in een huurwoning vervangen door een Hr-ketel met radiatoren. Huurders verzetten zich tegen de voorgestelde renovatie omdat het gehuurde volgens hen niet met gas, maar met elektriciteit moet worden verwarmd. Met de kantonrechter is het hof van oordeel dat het renovatievoorstel van verhuurder redelijk is. Huurders kunnen geen...
-
Geschil tussen partijen welke contractsduur is overeengekomen. Opdrachtgever is niet geslaagd in het leveren van tegenbewijs tegen het voorthandse oordeel. Opdrachtnemer kon de overeenkomst die nog liep ontbinden wegens wanprestatie en op grond van de algemene voorwaarden is opdrachtgever de resterende termijnen verschuldigd.
-
Vordering tot betaling facturen. Ontvankelijkheid. Cessie vordering. Bestaat een contractuele grondslag voor de facturen? Schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid. Algemene voorwaarden niet van toepassing. Bekrachtiging.
Wetsartikelen: 3:61, 3:94, 6:232 BW.
-
Q-Park, ambtshalve toetsing, algemene voorwaarden versie 2.2024, bedingen oneerlijk, kantonrechter wijst vordering af
-
Algemene voorwaarden van Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep zijn oneerlijk voor wat betreft de incassokosten. Het incassokostenbeding wordt vernietigd als gevolg waarvan de incassokosten worden afgewezen.
-
huur telefoontoestel, toetsen informatieplichten consumentenovereenkomst en algemene voorwaarden
-
huur telefoon, toetsen informatieplichten en bedingen in de algemene voorwaarden
-
Uitvaart. Overeenkomst met consument gesloten buiten de verkoopruimte. Ambtshalve toetsing informatieplichten. Gelet op de aard van de overeenkomst, de overwegingen in de Richtlijn Consumentenrechten (2011/83), het doel en de achtergrond van het ontbindingsrecht en de uitzonderingssituaties, kan geen sprake zijn van ontbindingsrecht. Daarom geen aanleiding voor sanctie. Prijsbeding is transpara...
-
Nakoming overeenkomst. Vordering tot betaling van schadevergoeding vanwege beeindiging van de overeenkomst. Schadevergoeding gebaseerd op algemene voorwaarden. Uitleg algemene voorwaarden. Voordeelstoerekening en beroep op matiging.
-
Vraag of Nederlandse rechter bevoegd is op grond van een forumkeuzebeding worden beoordeeld op basis van artikel 25 Verordening Brussel 1 bis.
Verdragsautonome en strikte uitleg van uitzondering op de hoofdregel van artikel 4 Verordening Brussel 1 bis.
In het geval van een verwijzing naar algemene voorwaarden zonder dat die algemene voorwaarden op een andere wijze (correct) ter hand zijn gestel...
-
afwijzen vordering / algemene voorwaarden / vernietigbaar / geen kennis genomen
-
Deze zaak gaat om de vraag of een consument achterstallige premie zorgverzekering verschuldigd is. De consument meent van niet, omdat hij in de bewuste periode niet in Nederland woonde. De kantonrechter oordeelt dat de consument de premie verschuldigd is. De consument stond in Nederland ingeschreven en was daarom verplicht verzekerd. De consument heeft onvoldoende onderbouwd dat de verzekering...
-
Tussenvonnis. Q-Park mag zich uitlaten over de oneerlijkheid van de bedingen uit de algemene voorwaarden, versie 2.2024. Naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter zijn de bedingen in onderlinge samenhang bezien oneerlijk.
-
In deze zaak vordert een leasemaatschappij betaling van leasetermijnen en schadevergoeding, na ontbinding van een huurkoopovereenkomst voor een bedrijfsauto. De kantonrechter wijst de vordering (deels) toe, omdat de huurkoper tekort is geschoten in de nakoming van de overeenkomst. Het verweer van de (bewindvoerder van de) huurkoper dat de leasemaatschappij haar zorgplicht heeft geschonden, word...
-
Pakketreisovereenkomst. Consumentenrecht. Riviercruise. Beding, waarbij reisorganisator reiziger mag weigeren die niet "fit to travel" is zonder terugbetaling reissom, is niet oneerlijk. Kennisnemen van algemene voorwaarden langs elektronische weg.
-
Vordering tot ontbinding huurovereenkomst en ontruiming gehuurde. Eiseres (een woningbouwcorporatie) stelt dat gedaagde in strijd met de huurovereenkomst niet haar hoofdverblijf in het gehuurde (een woning) en/of dat zij de woning onderverhuurt, dan wel de woning geheel of gedeeltelijk aan (een) andere(n) in gebruik heeft gegeven. Eiseres wil dat de kantonrechter om die reden de huurovereenkoms...
-
Tussenvonnis. Partijen hebben een (zakelijke) overeenkomst gesloten voor bepaalde tijd voor de levering van gas en elektriciteit. De leverancier heeft geen gas en elektriciteit geleverd. De leverancier heeft de overeenkomst opgezegd wegens onvoorziene omstandigheden. De overeenkomst is op tijd bekrachtigd (3:69 BW) door de afnemer. Het bericht waarmee de leverancier de overeenkomst ‘annuleert’...
-
Non-conformiteit; bezit de geleverde kit de eigenschappen die op grond van de koopovereenkomst verwacht mochten worden? Verjaring, klachttermijn en verzuim, beperking van aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden.
-
Ambtshalve toetsing kinderopvangzaak. 230m-situatie. Niet voldaan sub h. Ook geen info herroepingsrecht in kader 230v lid 7. Bik-beding in Voorwaarden Op Stoom oneerlijk. Daarom in combinatie met (op zichzelf niet oneerlijk) bik-beding in Algemene voorwaarden kinderopvang 2016 ook oneerlijk. Eiser krijgt de gelegenheid zich hierover uit te laten.
-
Eindvonnis nadat de eiser geen akte heeft genomen. De kantonrechter blijft bij wat in het tussenvonnis is overwogen en beslist. De artikelen 5.5 tot en met 5.8, 7.5, 8.1. en 8.2 van de algemene voorwaarden zijn oneerlijk en worden vernietigd. De vordering wordt daarom afgewezen.