Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Arbeidsrecht

  1. Arbeidsrecht. Ontslag op staande voet niet komen vast te staan. Geen ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat de gestelde verstoorde arbeidsverhouding niet is komen vast te staan. Ook het beroep op de cumulatiegrond slaagt niet.
  2. Ontslag op staande voet, meerdere ontslagredenen aan ontslag ten grondslag gelegd, die werkgever allen moet bewijzen. Tussenbeschikking bewijsopdracht.
  3. Hoofdsom in conventie grotendeels toegewezen. Boete op overtreding concurrentiebeding in reconventie afgewezen. Er is geen sprake van overtreding.
  4. Terugkomen door werkgever op toezegging arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd door alsnog aanzegging einde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd; aanzegging kwalificeert hier als niet rechtsgeldige opzegging; billijke vergoeding
  5. Deze zaak gaat over de vraag of de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer rechtsgeldig heeft opgezegd. De kantonrechter oordeelt dat de opzegging in strijd is met de wettelijke regels en dus niet rechtsgeldig. Omdat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, is de werkgever een billijke vergoeding verschuldigd. Ook moet de werkgever een vergoeding wegens onregelmatige opzeggin...
  6. In deze zaak verzoekt een werkgever om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een werknemer. De kantonrechter wijst het verzoekt af, omdat er geen redelijke grond is voor ontbinding. De werkgever heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat sprake is van disfunctioneren van de werknemer en er is ook geen serieus en reëel verbetertraject geweest.
  7. verzoek herstel arbeidsovereenkomst na beeindiging met vergunning door UWV. Aan herplaatsingsinspanningen voldaan en afspiegelingsbeginsel juist toegepast.
  8. In deze zaak verzoekt een werknemer om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een werkgever. De kantonrechter wijst het verzoek toe, omdat er door de werknemer ten onrechte niet op te roepen en ook geen loon te betalen omstandigheden van dien aard zijn dat de arbeidsovereenkomst billijkheidshalve dadelijk of na korte tijd behoort te eindigen. De werkgever heeft hiermee ook ernstig verwijtbaa...
  9. vergoedingen bij einde dienstverband voor onbepaalde tijd
  10. Ontslag op staande voet wegens onvoldoende gewerkte uren bij maandelijkse inroostering. Kantonrechter vernietigt de opzegging omdat er geen dringende reden is. Einddatum arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Stilzwijgende voortzetting voor drie maanden of verlenging voor zes maanden. Artikel 7:628 BW. Loon wegens minder gewerkte uren ten onrechte ingehouden.
  11. Arbeidszaak. Omdat niet is komen vast te staan dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, wordt bij de verdere beoordeling uitgegaan van een arbeidsovereenkomst voor de duur van één maand, welke overeenkomst, naar het oordeel van de kantonrechter, van rechtswege is geëindigd. Daarom wordt het verzoek van de werknemer dat ziet op de vernietiging van de opzegging van de arbei...
  12. Werknemer werkt niet mee aan reintegratieveplichtingen. Werkgever was gerechtigd het loon op te schorten o.g.v. artikel 7:629 lid 3 BW nu dat een minder ingrijpende maatregel is dan het stopzetten van het loon.
  13. Beëindiging arbeidsovereenkomst leerkracht na bedreiging met mes van leerling
  14. Pensioenrecht; verplichtstellingsbesluit Bpf MITT; het aanbrengen van bedrijfslogo’s op werkkleding is in dit geval een zo geringe bedrijfsactiviteit van een groothandel in schoonmaakartikelen, die al een pensioenregeling heeft, dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat Bpf MITT zich beroept op het verplichtstellingsbesluit.
  15. Cao PO. Uit de cao PO volgt dat een werknemer die tijdens een heel jaar van 1 oktober tot 1 oktober van het jaar erop in dienst is, alle schoolvakanties in het schooljaar dat liep van 1 augustus tot 1 augustus van het jaar erop verlof heeft. Een werknemer die niet tijdens het gehele (verlofopbouw)jaar van 1 oktober tot 1 oktober in dienst is heeft aanspraak heeft op een evenredig vakantieverlo...
  16. toewijzing vordering tot wedertewerkstelling en rectificatie.
  17. Arbeidsrecht. Ontslag op staande voet. Vrachtwagenchauffeur heeft 'dodemanssysteem' van zijn tankwagen gemanipuleerd door met draden de functie hiervan te overbruggen. Het ontslag is rechtsgeldig. Onvoldoende onderbouwd dat het onveilig is om in de buurt van de dodemansknop te verblijven tijden het lossen.
  18. Arbeidsrecht WWZ. Herstel arbeidsovereenkomst. Terugbetaling transitievergoeding en billijke vergoeding.
  19. Financiële afwikkeling arbeidsovereenkomst. Achterstallig loon en wettelijke verhoging. Op het loon ingehouden bedragen.
  20. 7:669 lid 3 onder g BW; 7:683 lid 4 BW; 7:671b lid 9 onder c BW. Het hof bepaalt het einde van de arbeidsovereenkomst wegens ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsrelatie. Geen recht op een billijke vergoeding en na-wettelijke uitkering op grond van de cao.
  21. Arbeidsrecht. Statutair bestuurder. Billijke vergoeding.
  22. In deze zaak verzoekt de werknemer onder meer om een verklaring voor recht dat de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig tot een einde is gekomen. De kantonrechter wijst het verzoek af. De kantonrechter is van oordeel dat sprake is van een duidelijke en ondubbelzinnige opzegging door de werknemer. De tegenvorderingen van de werkgever worden ook afgewezen, omdat deze onvoldoende zijn onderbouwd.
  23. In deze zaak heeft een opgeheven ondernemingsraad (de OR) het verzoek gedaan voor recht te verklaren dat een besluit van de ondernemer (een online supermarkt) tot invoering van een bepaald pauzeprofiel, nietig is en dat de ondernemer verplicht moet worden om de uitvoering van dat pauzeprofiel te stoppen en in plaats daarvan een ander pauzeprofiel toe te passen. De kantonrechter oordeelt dat de...
  24. In deze zaak verzoekt een werknemer om vernietiging van een ontslag op staande voet. Naar het oordeel van de kantonrechter is het ontslag rechtsgeldig, zodat het verzoek wordt afgewezen.
  25. Loonvordering. Tussen partijen een arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen. Werknemer mocht erop vertrouwen dat de persoon die haar de arbeidsovereenkomst namens de werkgever heeft aangeboden bevoegd was om dit te doen. Daarnaast heeft werknemer voldoende aangetoond dat zij werkzaamheden heeft verricht voor werkgever. Loonvordering wordt toegewezen, met uitzondering van de bonus, omdat niet ka...
  26. Ontbindingsverzoek werkgever op de e- en de g-grond. Werknemer en ambtenaar heeft werkgever niet gevraagd om toestemming voor vakantie tijdens ziekteverlof en heeft daarna tegen hem gelogen over de daadwerkeljike verblijfplaats. Wel verwijtbaar maar niet zodanig dat van werkgever niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten, bij tot dan toe vlekkeloos dienstverband van 13 jaar...
  27. Werknemer en werkgever hebben samen een geschil voorgelegd aan de kantonrechter met het verzoek om daarover een beslissing te geven. Het geschil gaat over een organisatiewijziging. In de nieuwe structuur maken managementtaken niet langer deel uit van het takenpakket van werknemer. Volgens werknemer is haar functie daardoor gewijzigd zonder dat daarvoor een deugdelijke juridische grondslag aanwe...
  28. In deze zaak wordt een verzoek gedaan om toekenning van een aanzegvergoeding. Deze vordering is gebaseerd op een arbeidsovereenkomst. Tussen partijen is echter in geschil of de tussen hen gesloten overeenkomst moet worden beschouwd als arbeidsovereenkomst of als overeenkomst van opdracht. De kantonrechter komt tot het oordeel dat de overeenkomst kwalificeert als een arbeidsovereenkomst. Omdat d...
  29. verzoek tot ontbinding van een arbeidsovereenkomst met een Manager Corporate Risk Management and Compliance op primair de e grond van artikel 7:669 lid 3 BW wordt afgewezen. Ontbinding op de g en/of i grond wordt eveneens afgewezen.
  30. ontslag met toestemming UWV na twee jaar arbeidsongeschiktheid; verzoek tot herstel dienstbetrekking; deskundigenonderzoeken naar mogelijkheden van aangepaste arbeid en loonwaarde van aangepaste arbeid; vervolg op ECLI:NL:RBOBR:2020:6602
  31. Loonvordering. Werkgever heeft verkeerde cao toegepast. Cao Particuliere Beveiliging is van toepassing. Kantonrechter gaat uit van uurloon conform cao. Werkgever wordt veroordeeld tot betaling van achterstallig loon.
  32. Vorderingen van een werkgever tegen een oud-werknemer om de vaststellingsovereenkomst en arbeidsovereenkomst na te komen wordt toegewezen. Ook het contactverbod met een andere oud-werkneemster wordt toegewezen, vanwege de postcontractuele zorgverplichting van de werkgever tegenover haar oud-werknemers die schade ondervinden door de nasleep van het dienstverband. Tot slot wordt het de oud-werkne...
  33. De werkgever heeft de pensioenovereenkomst met de werknemer eenzijdig per 1 januari 2016 gewijzigd. De werknemer heeft hierover pas in 2023 geklaagd. Dit is te laat en daarom slaagt het beroep van de werkgever op schending van de klachtplicht. De vorderingen van de werknemer die onder meer strekken tot schadevergoeding worden afgewezen.
  34. is de werkgever jegens inlener aansprakelijk voor schade die de uitgezonden werknemer aan de inlener heeft toegebracht?
  35. Kort geding. Schorsing concurrentiebeding. Geen schorsing relatiebeding.
  36. Bijzondere overeenkomst; arbeidsrecht
  37. De vraag of een overeengekomen beëindigingsvergoeding verschuldigd is. De werknemer wordt in de gelegenheid gesteld tegenbewijs te leveren van de stelling van de werkgever dat hij concreet uizicht had op een nieuwe functie toen hij de vaststellingsovereenkomst met zijn werkgever tekende. Werknemer krijgt de gelegenheid tussentijds hoger beroep in te stellen (op zijn verzoek).
  38. Ontslag op staande voet niet rechtsgeldig. Sprake van ziekte (alcoholverslaving). Niet melden van verslaving levert geen dringende reden op.
  39. Arbeidszaak (Wwz) met internationale aspecten. Na verwijzing door de Hoge Raad beroept werknemer zich bij het hof (alsnog) op onbevoegdheid van de kantonrechter en van het hof. Artikelen 22 en 26 Verordening Brussel I-bis.
  40. Schorsing concurrentiebeding.
  41. De arbeidsovereenkomst wordt niet ontbonden vanwege (ernstig) verwijtbaar handelen van werkneemster. Wel wordt er ontbonden omdat de arbeidsverhouding is verstoord. Aan werkneemster komt geen billijke vergoeding toe. Het relatiebeding blijft in stand.
  42. WWZ. Ondanks meerdere waarschuwingen komt een zieke werknemer haar re-integratieverplichtingen niet na. Ook verschijnt ze niet in deze gerechtelijke procedure. De arbeidsovereenkomst wordt per direct, zonder toekenning van een transitievergoeding, ontbonden op de e-grond (verwijtbaar handelen of nalaten). De eerder gedane "opzegging" van de arbeidsovereenkomst door de werknemer houdt geen stand.
  43. Geschil tussen sociale partners en pensioenfonds/de pensioenuitvoeringsorganisatie over aanpassing van de pensioenregeling. Sociale partners wensen een drempelregeling in te voeren, maar het pensioenfonds ziet risico’s in de uitvoerbaarheid van de drempelregeling per 1 januari 2024 en heeft twijfels over de juridische houdbaarheid van die regeling. De kantonrechter kan in dit kort geding slecht...
  44. overname personeel schoonmaakbedrijf. Voldaan aan artikel 38 CAO? Heeft oude werkgever de nieuwe werkgever voldoende geinformeerd over mogelijke arbeidsongeschiktheid van haar werknemer.
  45. ontslag op staande voet niet onverwijld gegeven. Volgt vernietiging, maar ook toewijzing van gevraagde ontbinding op e-grond. Geen plaats voor vergoedingen.
  46. Opvolgend werkgeverschap
  47. Eiser vordert in kort geding dat het gedaagde wordt verboden te handelen in strijd met een relatiebeding. De vordering wordt afgewezen. Het relatiebeding is kort na de zitting geëxpireerd, zodat eiser daaraan geen rechten meer kan ontlenen. Als direct op de zitting uitspraak zou zijn gedaan, dan zou de gevraagde voorlopige voorziening ook zijn afgewezen, wegens het ontbreken van een spoedeisend...
  48. Arbeidsrecht. Overgang onderneming, art. 7:663 BW, dynamisch incorporatiebeding cao. Maatstaven HvJEU 27 april 2017, ECLI:EU:C:2017:317 (Asklepios). Afstand van bij overgang bestaande rechten?
  49. Eiser vordert een schadevergoeding omdat gedaagde volgens haar in strijd met artikel 9 Waadi heeft gehandeld en/of sprake is van een onrechtmatige daad. De vordering wordt afgewezen. Naar het oordeel van de kantonrechter is geen sprake van strijd met artikel 9 Waadi en heeft gedaagde niet onrechtmatig gehandeld. De vraag of de Waadi al dan niet van toepassing is, kan buiten beschouwing blijven.
  50. Werknemer vordert re-integratie in zijn eigen functie bij werkgever. Werkgever stelt dat re-integratie in de eigen functie in redelijkheid niet van werkgever gevergd kan worden, omdat de arbeidsverhouding duurzaam is verstoord en mediation niet tot een oplossing heeft geleid.