Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Verbintenissenrecht

  1. Kantonzaak; betaling verschuldigde facturen. Uitzendbureau heeft uitzendkrachten geleverd voor schoonmaakwerkzaamheden. Twee facturen zijn onbetaald gebleven. Vordering tot betaling van de facturen wordt toegewezen. Twee medewerkers van uitzendbureau zouden direct in dienst zijn genomen, zodat inlener een overnamefee verschuldigd is. Die stelling is door het uitzendbureau onvoldoende gemotiveer...
  2. Onbetaald gelaten facturen voor geleverde elektriciteit; toewijzing hoofdvordering.
  3. Huurrecht: vordering ontbinding en ontruiming toegewezen. Op grond van het bewijsbeding moest gedaagde aantonen dat hij zijn hoofdverblijf in het gehuurde had. Hij is hier niet in geslaagd.
  4. Huurrecht. Vordering tot ontbinding en ontruiming vanwege huurachterstand. Afwijzing omdat de huurachterstand niet hoog genoeg is. Kosten aanrechtblad zitten verborgen in specificatie huurachterstand. Gedaagden hebben betwist deze kosten verschuldigd te zijn. Eiseres heeft pas op de zitting een bewijsaanbod op dit punt gedaan. De kantonrechter vindt dit te laat. Deze kosten worden afgewezen.
  5. terugvordering onverschuldigde betaling. Huisartsen praktijk betaalt mee aan huisvestingslasten van het hele pand op basis van een overeenkomst, op basis van patientenaantallen en verhuurde behandelkamers. Verhuurder brengt alsnog over afgelopen jaren kosten in rekening. Huisarts betaalt onder protest om een indeplaaatsstelling te bewerkstelligen. Was er een rechtsgrond onder de vordering van d...
  6. Ontbinding en ontruiming vanwege drugs in de woning. Ook is er sprake geweest van ernstoge overlast en zijn er signalen dat deze overlast niet is gestopt.
  7. Tussen partijen is in geschil of er een overeenkomst tussen hen tot stand is gekomen. Eiser meent van wel, gedaagde betwist dat.
  8. kort geding. vordering toegang tot de woning toegewezen. Verhuurder heeft afspraak einde huurovereenkomst in deze procedure onoldoende aannemelijk gemaakt. Termijn opzegging te kort.
  9. Onbetaalde factuur tandarts. Regeling mondzorg en Regeling transparantie zorgaanbieders geschonden. Kosten behandeling en besproken eigen bijdrage niet vast te stellen. Vordering grotendeels afgewezen.
  10. Vordering wordt afgewezen, in een vorig vonnis is een bewijsopdracht gegeven aan eiser ter beantwoording van de vraag of het gedaagde is geweest die de schadeveroorzakende gebeurtenis heeft uitgevoerd (het ophogen van de tuin met grond waardoor het muurtje van eiser is gescheurd), er zijn getuigen gehoord, maar eiser is niet geslaagd in de bewijsopdracht.
  11. Huur bedrijfsruimte. Oorzaak gebrek staat niet vast tussen partijen. Herstel gebrek wordt toegewezen, nu onvoldoende aannemelijk is dat het al is hersteld. De vervangende machtiging om zelf te herstellen wordt toegewezen, conform hetgeen in de wet is bepaald. Huurprijsvermindering en opschorting wordt afgewezen, gelet op exoneratiebedingen en het feit dat de oorzaak van het gebrek niet vaststaa...
  12. Overeenkomst van opdracht. Uitleg prijsafspraak: vaste fee of voorschot?
  13. Tandartsrekening. Klant heeft pijn en is ontevreden over het werk in zijn algemeen. Sprake van een geneeskundige behandeling dus in beginsel loon verschuldigd. Niet gebleken dat tandarts zich niet als goed zorgverlener heeft gedragen. Vordering wordt toegewezen.
  14. Schoonmaakbedrijf heeft ten onrechte haar werkzaamheden opgeschort. Opdrachtgever heeft de overeenkomst terecht ontbonden. Opdrachtgever is wel een bedrag verschuldigd voor tot de datum van ontbinding verrichte werkzaamheden. Opdrachtgever wordt in de gelegenheid gesteld de hoogte van haar schade als gevolg van het staken van de werkzaamheden nader te onderbouwen.
  15. ambtshalve toetsing (pre)contractuele informatieverplichtingen en algemene voorwaarden
  16. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is gedaagde partij toerekenbaar tekort geschoten in de kern van haar verplichting. Onder de gegeven omstandigheden, waaronder de aard van de fouten van gedaagde en het feit dat zij daardoor is tekortgeschoten in de nakoming van haar kernverplichting, kan de aansprakelijkheid naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet met een beroep op de alge...
  17. Huurrecht. Vordering tot ontbinding en ontruiming afgewezen. De huurachterstand is niet meer zo hoog dat dit de ontbinding rechtvaardigt en de gestelde schade is onvoldoende reden om de huurovereenkomst te ontbinden.
  18. Kort geding. Eiseres (een soeverein/autonoom verklaard persoon) is niet-ontvankelijk verklaard ten aanzien van de vordering tot vernietiging van de belastingaanslagen. De vordering tot schadevergoeding is afgewezen, omdat het spoedeisend belang is niet onderbouwd.
  19. Vernietiging borgtocht op grond van artikel 1:89 BW. Goeder trouw wederpartij 3:11 BW.
  20. Eindvonnis na bewijsopdracht. Totstandkoming overeenkomst: artikel 6:217 BW. Bewezen dat partijen een vaststellingsovereenkomst zijn overeengekomen op grond waarvan gedaagde een bepaald bedrag aan eisende partij moet betalen.
  21. Kort geding. Opheffen beslag. Vordering afgewezen omdat onvoldoende is gebleken dat de vordering waarvoor beslag is gelegd.
  22. Huurrecht. Vordering tot ontbinding en ontruiming is afgewezen, omdat in rechte niet is vast komen te staan dat gedaagde zijn hoofdverblijf niet in het gehuurde heeft.
  23. Geschil over huurverlagingsvoorstel woning ivm energeprestatie en beschermd stadsgezicht na uitspraak Huurcommissie ex art. 7:262 BW. De kantonrechter is van oordeel dat label C gevolgd moet worden, de vordering tot huurverlaging wordt afgewezen. Zowel huurder als verhuurder zijn niet ontvankelijk in hun vordering van een verklaring van recht over het puntenaantal van de woning per 1 juli 2024...
  24. Vordering bank tot vergoeding schade geleden door twee van haar cliënten als gevolg van bankhelpdeskfraude. Gedaagde bij strafvonnis veroordeeld wegens betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Cessie vorderingen cliënten aan bank. Vordering toegewezen.
  25. Ongerechtvaardigde verrijking. Zaaksgebonden karakter omgevingsvergunning.
  26. Aanvaring tussen twee binnenvaart schepen bij de Calandbrug voor de Rozenburgsesluis. 2/3 schuld voor de “naam schip 2” die met een dode hoek de “naam schip 1” van achteren benaderde en haar heeft geraakt. 1/3 schuld voor de “naam schip 1” die tientallen meters naar achter, richting de “naam schip 2”, dreef. Beide schippers hebben in strijd gehandeld met de beginselen van goed zeemanschap (arti...
  27. Financiel leaseovereenkomst voor een auto. Gedaagde heeft betalingsachterstand opgelopen waardoor de auto is teruggenomen en verkocht. De vordering is verkocht aan eiser, die betaling van het restbedrag vordert. Beroep op verjaring slaagt niet. Toewijzing vordering eiser.
  28. Internationaal wegvervoer. CMR. Diefstal van een lading schoenen uit vrachtwagen. Geen sprake van een schending van de motiveringsplicht zijdens de vervoerder. Geen doorbreking van de aansprakelijkheidslimiet. Het beroep op verjaring ten aanzien van de reconventionele vordering gaat niet op.
  29. Schilderwerkzaamheden in een woning. Schilder is niet tekort geschoten doordat hij niet correct in gebreke is gesteld en geen verzuim is ingetreden. Verzending ingebrekestelling per e-mail. Spambox. Artikel 3:37 lid 3 BW.
  30. Huurster wil dat verhuurder de haag niet snoeit. Zij wil schadevergodeing omdat de verhuurder de haag wel heeft gesnoeid. De vordering van de huurster wordt afgewezen.
  31. Eiseres vordert schadevergoeding. Volgens eiseres heeft gedaagde haar een gebrekkig gevelisolatiesysteem verkocht. Omdat gedaagde niet bereid was deze kwestie op te lossen, heeft eiseres de buitengevels van de woning van haar opdrachtgeefster op eigen kosten hersteld. De rechtbank wijst de vorderingen af wegens schending van de klachtplicht van artikel 6:89 BW door eiseres. Ook is gedaagde niet...
  32. Verbintenissenrecht. Procesrecht. Beëindiging vermogensbeheer Libisch staatsfonds rechtsgeldig? Gezag van gewijsde; grievenstelsel; art. 24 Rv; motiveringsklachten.
  33. Eindvonnis na eerder tussenvonnis van 14 augustus 2024. . Eisers zijn in het tussenvonnis verzocht zich uit te laten over het vestigen van een erfdienstbaarheid op of het in eigendom overdragen van de strook grond. Eisers hebben overeenstemming bereikt met gedaagde. Gedaagde mag het strookje grond (onder haar aanbouw) voor 250 euro overnemen. Gedaagde dient het perceel van eisers te ontruimen e...
  34. Geen reguliere pachtovereenkomst. Geen sprake van volledig en exclusief gebruik van de grond.
  35. VvE-zaak. De verzochte vervangende machtiging (met terugwerkende kracht) om het door naam bedrijf verrichte meerwerk voor rekening en risico van de VvE uit te mogen voeren wordt afgewezen omdat verzoekers op redelijke gronden hun toestemming hebben geweigerd. Ook het verzoek tot een vervangende machtiging om werkzaamheden aan de schoorsteen te laten verrichten door naam bedrijf wordt afgewezen...
  36. Ontruiming echtelijke (huur)woning
  37. De vordering tot terugbetaling van een geldlening wordt toegewezen.
  38. Vordering ter zitting erkend
  39. Benoeming deskundige voor begroting goodwill, die moet worden verdeeld na ontbinding v.o.f.
  40. Overeenkomsten tot inkoop van aandelen met afstand van recht op ontbinding. Vorderingen tot ontbinding en (terug)betaling van de koopsommen bij wijze van (i) ongedaanmaking dan wel (ii) schadevergoeding wegens [a] tekortkoming respectievelijk [b] onrechtmatige daad. Tekortkoming? Bedrog? Omstandigheden die maken dat een beroep op de afstand van het recht op ontbinding naar maatstaven van redeli...
  41. Deelgeschil na voorlopig getuigenverhoor. Letselschade na verkeersongeval tussel bestelauto en vrachtwagen met oplegger. Toedracht botsing in geschil, in het bijzonder of de vrachtwagen voorafgaand aan de aanrijding onvoldoende afstand hield in de zin van art. 19 RVV 1990 (of dat de bestelauto zonder verkeeersnoodzaak remde). Bewijslastverdeling. ECLI:NL:HR:2001:AB1065. Onvoldoende steunbewijs...
  42. Overeenkomst van aanneming. Meer- en minderwerk. Opdrachtgever heeft niet voldaan aan betalingsverplichting. Aannemer heeft de overeenkomst terecht ontbonden en opdrachtgever wordt veroordeeld de schade te vergoeden. Reconventionele vordering afgewezen omdat opdrachtgever in schuldeisersverzuim verkeerde.
  43. Gemengde zorg/huurovereenkomst. Zorgelement overheersend. Opzegging niet gerechtvaardigd. Overeenkomsten blijven in stand.
  44. Geschil tussen partijen welke contractsduur is overeengekomen. Opdrachtgever is niet geslaagd in het leveren van tegenbewijs tegen het voorthandse oordeel. Opdrachtnemer kon de overeenkomst die nog liep ontbinden wegens wanprestatie en op grond van de algemene voorwaarden is opdrachtgever de resterende termijnen verschuldigd.
  45. Verzetzaak. Vernietiging van het verstekvonnis. Partijen hebben een overeenkomst gesloten op grond waarvan eiser in verzet eetkamerstoelen van gedaagde in verzet zou stofferen, maar dit is niet goed gedaan. Gedaagde (in verzet) heeft echter geen daadwerkelijke redelijke termijn voor nakoming gegeven, zodat geen sprake is van verzuim. Daarom geen grond voor ontbinding en ook geen recht schadever...
  46. Tussenarrest na cassatie en verwijzing. Vraag of vordering tot levering van merken bestaat en of deze vordering voorgaat op de vordering tot levering van de wederpartij. Bewijsopdracht bestaan licentieovereenkomst.
  47. Verbintenissenrecht. Hof gaat, met rechtbank, uit van rechtstreekse contractuele relatie tussen eiseres en gefailleerde. Klachten eiseres: niet of onjuist toepassen van 'Haviltex'-maatstaf; miskenning van art. 149 lid 1 Rv; ontoereikende motivering.
  48. Verkoop woning Turkije. Leveringsprobleem. Geen verzuim verkoper, geen schadevergoeding.
  49. Onrechtmatige uitlatingen inhoudende dat op grond van de Wet IB betaalde belasting is op te voeren als een van de belasting aftrekbare gift als bedoeld in artikel 6.32 jo. artikel 6.33 Wet IB.: Het hof constateert dat de vereniging en de bestuurder hun standpunt niet nader hebben gemotiveerd dan met de reeds besproken argumenten. Nu die argumenten enerzijds blijkens bestendige, gemotiveerde jur...
  50. VvE-perikelen. Vergadering van eigenaars geeft een eigenaar van een appartementsrecht geen toestemming voor het realiseren van een dakopbouw op zijn woning. De kantonrechter verstrekt een vervangende machtiging op grond van artikel 5:121 BW. Het hof vernietigt die machtiging, omdat realisatie van de dakopbouw tot strijd met de splitsingsakte leidt.