Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Verbintenissenrecht

  1. Collectieve actie, art. 3:305a BW. Opzegging premium A addendum door Topgeschenken. VBW heeft namens de deelnemende bloemisten vorderingen ingesteld die zien op de periode tussen de opzegging en de daadwerkelijk beëindiging van het premium A addendum. Die zien op opheffing van het exclusiviteitsvereiste, handhaving van inkoopvoordelen, de orderbonus en de ordergarantie. Betwisting ontvankelijkh...
  2. Einde huur: inhouden waarborgsom door verhuurder. Hoogte van de schade staat niet vast. Schade posten niet gespecificeerd. Geen oud voor nieuw. Geen aantoonbaar gemaakte kosten. Schade ook niet toerekenbaar. Vooruitlopen op Wet goed verhuurderschap: regeling/voorwaarden omtrent aftrek waarborgsom.
  3. Kort geding. Aannemer tegen VvE en sommige leden daarvan. Aannemer heeft geen retentierecht op dakterras.
  4. Mondeling vonnis in kort geding. Huurster moet weer toegang krijgen tot haar woning.
  5. huur; beëindigingsvordering na opzegging huurovereenkomsten afgewezen; niet gebleken dat huurders andere passende woonruimte kunnen krijgen en dringend eigen gebruik kan niet worden aangenomen
  6. Art. 81 lid 1 RO. Verbintenissenrecht. Aansprakelijkheid accountant jegens derden.
  7. valt de aangeboden iMSR-behandeling onder het verzekerd pakket?
  8. Kort geding. Pand word door executerende hypotheekhouder verkocht. De koper van het pand vordert ontruiming van aantal partijen die beweren op grond van huurovereenkomsten in het pand te verblijven. Hoger beroep van kortgedingvonnis van voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg, zittingsplaats Maastricht, van 7 december 2023, ECLI:NL:RBLIM:2023:7499.
  9. Vordering tot ontbinding en ontruiming van sociale huurwoning. Er is sprake van een ernstige tekortkoming, omdat er een huurachterstand is van ruim negen maanden. Daarnaast blijkt onder meer dat huurder zonder toestemming de woning grondig heeft verbouwd waardoor ook de verhuurbaarheid in het geding is en dat er goederen met cocaïne residu zijn aangetroffen in de woning. Verhuurder heeft een gr...
  10. Kort geding. Toewijzing verbod om voor gepretendeerde vordering nog inhoudingen c.q. verrekeningen te doen met declaraties.
  11. Kort geding. Huur. Geen ontruiming. In kort geding staat onvoldoende vast dat huurder zonder toestemming onderverhuurt. Bescherming onderhuurders die niet in het kort geding zijn betrokken.
  12. Vordering van onderaannemer tot betaling van facturen door aannemer toegewezen. Metaalunievoorwaarden. Geen opschortingsrecht. Niet tiijdig geklaagd.
  13. Kort geding. Inschatting is dat beroep op bevrijdende verjaring in de bodemprocedure niet zal slagen. Gedaagde moet daarom het stuk gemeentegrond ontruimen.
  14. Overeenkomst van opdracht. Eiseres stelt arbeidskrachten en zzp’ers ter beschikking aan gedaagde en ontvangt daar een fee voor. Facturen voor drie arbeidskrachten niet betaald door gedaagde. Voor één arbeidskracht is gedaagde de in rekening gebrachte fee verschuldigd. Voor twee andere arbeidskrachten niet vast komen te staan dat eiseres partij was bij de bemiddeling. Vordering grotendeels afgew...
  15. Huurders dienen een deel van de door hen aangebrachte veranderingen binnen één jaar ongedaan te maken.
  16. Vervolg op ECLI:NL:RBROT:2024:4553. Benoeming deskundige.
  17. Deelgeschil. Aanrijding auto-fietser. Toepassing 50%-regel
  18. Onrechtmatige daad; mishandeling tijdens vechtpartij. Begroting schadeposten. Geen eigen schuld.
  19. Burenrecht. Geen onrechtmatige hinder tav afval/zeil op perceel buren. Verplichting tot asbestverwijdering. Overhangende beplanting verwijderen.
  20. tekortkoming niet toerekenbaar, gevorderde schadevergoeding wordt daarom afgewezen.
  21. Bestuurdersaansprakelijkheid. Selectieve betaling. Geen onrechtmatig handelen jegens schuldeiser (verhuurder) door BV te ontbinden via turboliquidatie (2:19 lid 4 BW). Bestuurders mochten, bij afwezigheid van baten, kiezen voor de route van turboliquidatie. Ook is geen sprake van onrechtmatige selectieve betaling voorafgaand aan de ontbinding. Geen ernstig persoonlijk verwijt.
  22. Zilveren Kruis heeft aan geïntimeerde 1 declaraties wegens verleende zorg (wijkverpleging) vergoed. Zilveren Kruis vordert van geïntimeerden circa € 1,4 miljoen terug, en stelt daartoe dat niet kan worden vastgesteld dat de zorg in 28 onderzochte dossiers feitelijk en terecht is verleend. Zilveren Kruis vordert in het incident inzage in en afschriften van bescheiden van geïntimeerden om haar st...
  23. Burenrecht. Geschil over juridische erfgrens en gemeenschappelijke scheidsmuur (5:49 BW). Beroep op verkrijgende verjaring slaagt. De rechtbank is van oordeel dat de feitelijke erfafscheiding de juridische erfgrens weergeeft. Partij moet medewerking verlenen aan het plaatsen van een scheidsmuur: begroeid betonijzeren hek is onvoldoende voor waarborgen privacy buren.
  24. Tijdens het verrichten van bestrijdingswerkzaamheden tegen ongedierte is brand ontstaan. Eiseres heeft als verzekeraar de brandschade vergoed waardoor zij is gesubrogeerd in de rechten van de verzekeringnemer. Eiseres wenst regres te nemen op de gedaagde partij; het bedrijf dat de werkzaamheden heeft verricht. Voor een geslaagde regresvordering moet komen vast te staan dat de medewerkers van di...
  25. Tussenvonnis. Wel/geen (on)bevoegde vertegenwoordiging bij aangaan overeenkomst. Wel/geen levering. Bewijsopdracht.
  26. Kort geding over overeenkomst tot levering gas en elektriciteit
  27. Kort geding. Geluidsoverlast. Vorderingen van verhuurder tot het geven van een gedragsaanwijzing aan huurder en een straatverbod aan een vriendin van huurder. Toewijzing vorderingen. Ernstige en structurele overlast is voldoende aannemelijk. Het belang van omwonenden op een leefomgeving met zo min mogelijk geluidsoverlast weegt zwaarder dan het belang van een vriendin om zich in het beperkte g...
  28. Kort geding. Betalingsachterstand op hypotheekschuld. De bank heeft het traject tot openbare verkoop van de woning ingezet. Eiser wil de woning onderhands verkopen, maar wenst eerst antwoord op een aantal vragen. De voorzieningenrechter beantwoordt de vragen en oordeelt dat enige handeling van eiser tot onderhandse verkoop is uitgebleven ondanks dat de bank hem hiertoe meemaals de gelegenheid h...
  29. Tijdstip waarop lening terugbetaald moet worden. Artikel 7:129e BW. Vraag of mondeling een ander tijdstip voor terugbetaling is overeengekomen.
  30. Overheidsaansprakelijkheid. Onrechtmatig handelen van de Staat jegens een school. Gevorderde verklaring voor recht gedeeltelijk toegewezen. Verwijzing naar schadestaat.
  31. Kort geding. Aanbestedingsprocedure. Uitsluitingsgrond (valse verklaring) terecht toegepast.
  32. Onbetaalde factuur voor juridische werkzaamheden die eiser in opdracht van gedaagde voor hem heeft uitgevoerd. Gedaagde heeft de vorderingen betwist maar heeft, hoewel hem daartoe nader de gelegenheid is geboden, zijn verweer niet gemotiveerd. Dit betekent dat de vorderingen van eiser worden toegewezen.
  33. Huur woonruimte. Vordering verhuurder tot ontbinding en ontruiming o.g.v. ernstige vervuiling en verwaarlozing van de woning en de tuin. Huurster houdt bovendien een hangbuikzwijn als huisdier, dat door haar ook in de woning wordt toegelaten. Tijdens een descente constateert de kantonrechter dat huurster veel spullen heeft en dat de staat van de woning ietwat onverzorgd oogt. Ook waren er veel...
  34. Bedrijfsschadeverzekering. Brand van een zwembad. Geschil over de dekking. Mag een subsidie van de gemeente in aftrek worden genomen bij de vaststelling van de bedrijfsschade? Er is exclusief btw verzekerd. Rust op SFN of één van haar assurantietussenpersonen een verplichting om de als gevolg daarvan geleden schade te vergoeden?
  35. Vordering ter zitting contant betaald en daarmee teniet gegaan. Proceskosten gecompenseerd, want eiser heeft ten onrechte te hoge hoofdsom gevorderd en buitengerechtelijke kosten worden afgewezen.
  36. Huurovereenkomst beeindigd. Borg niet toereikend voor schade na oplevering. Vordering toegewezen.
  37. Huurovereenkomst is beeindigd. Huurders vorderen borg. Verhuurder heeft deze verrekend met schade aangehuurd en eist in reconventie overige schadevergoeding nu de brog niet toereikend is voor de veroorzaakte schade. Eis in reconventie toegewezen.
  38. Vordering afsluiten drinkwater wegens betalingsachterstand. Partijen hebben ter zitting een betalingsregeling getroffen. Afsluiting toegewezen als gedaagde zich niet aan de regeling houdt.
  39. Kredietovereenkomst.
  40. Verhuurder vordert ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning, omdat huurder zich volgens hem niet als goed huurder gedraagt. Partijen zijn feitelijk ook buren van elkaar. De kantonrechter komt tot de conclusie dat huurder ernstige overlast veroorzaakt door goederen, afval en voertuigen te plaatsen op het terrein en in de loods van verhuurder die gelegen zijn naast het gehuu...
  41. Onrechtmatige Daad. Toedracht komt niet vast te staan. Onvoldoende gesteld. Vordering afgewezen.
  42. Is de betaling van een bedrag van €10.000,00 door eiser op de privérekening van gedaagde onverschuldigd? Stelplicht dat zonder rechtsgrond is betaald, ligt bij eiser. Gedaagde heeft de stellingen van eiser gemotiveerd betwist en aangevoerd dat sprake was van een rechtsgrond in een zakelijke overeenkomst, waarbij gedaagde bevoegd ontvanger was voor deze betaling. artikel 6:203 BW
  43. Opzegging duurovereenkomst. Geen zwaarwegende grond nodig.
  44. Verhuurder vordert ontbinding van de huurovereenkomst vanwege een huurachterstand en gebrekkig onderhoud.
  45. ontruimining afgewezen, buitengerechtelijke ontbinding, tekortkoming huurder, belangenafweging
  46. Huurovereenkomst. Betalingsachterstand. Ontbinding en ontruiming toegwezen.
  47. Eindvonnis na bewijsopdracht. Niet is vast komen te staan dat overeenkomst is gesloten door gedaagde partij. Afwijzing vordering.
  48. Nadere onderbouwing verweer; vordering in reconventie afgewezen; verrekening.
  49. Schadestaatprocedure. De vordering wordt afgewezen omdat het causaal verband tussen de gevorderde schade en de wanprestatie van gedaagden niet is vast komen te staan.
  50. Incassozaak. Het beroep op ontbinding slaagt niet, omdat geen ingebrekestelling is verzonden.