Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Verbintenissenrecht

  1. [eiser in hoofdzaak] is door [gedaagde in hoofdzaak] geplaats bij Maxima Seafood in het kader van een consultancyopdracht. De werkzaamheden van [eiser in hoofdzaak] zijn na drie dagen beëindigd. De hoofd- en vrijwaringszaak draaien beide om de al dan niet overeengekomen opzegtermijn van 28 dagen en de doorbetaling van [eiser in hoofdzaak] gedurende deze opzegtermijn. In de hoofdzaak vordert [ei...
  2. Tussenarrest. Huur bedrijfsruimte. Vaststellingsovereenkomst nog een geldige ontruimingstitel? Rolverwijzing.
  3. Gedaagden zijn (hoofdelijk) gehouden tot betaling van (het bruto equivalent van) het achterstallige loon van € 1.183,83 netto. Het door gedaagden gedane beroep op verrekening slaagt niet. Niet is komen vast te staan dat gedaagden aan eiser een lening hebben verstrekt en evenmin dat is afgesproken dat deze lening zou mogen worden verrekend met het loon. Ook volgt uit de tussen partijen gesloten...
  4. Storingscompensatie artikel 3a Warmtewet bij werkzaamheden. Kantonrechter wijst compensatie toe voor periode dat verbruiker niet bekend was met de werkzaamheden. Hof bekrachtigt vonnis.
  5. Huur, redelijk voorstel tot renovatie.
  6. Huur, redelijk voorstel tot renovatie
  7. Kort geding. De huurovereenkomst is door huurder opgezegd. De neef van huurder, die jaren in de woning heeft gewoond, weigert de woning te verlaten. Het is niet aannemelijk dat hij in aanmerking komt voor medehuurderschap. De gevorderde ontruiming wordt toegewezen.
  8. Huur, afrekening servicekosten.
  9. Kort geding. Verhuurder is geen professionele verhuurder, dus geen ambtshalve toetsing. De ontruiming wordt, ondanks dat de huurder al uit de woning is vertrokken, toegewezen. Ook de huurachterstand wordt toegewezen. De gevorderde boetes worden afgewezen.
  10. Huurrecht, bedrijfsruimte, exploitatieovereenkomst in huurovereenkomst, verrekening van facturen met huurachterstand wegens gebreken
  11. Huurrecht, bedrijfsruimte, gebreken, schade
  12. KG. Executiegeschil. Eiser komt op tegen de door gedaagde (hypotheekhouder) geïnitieerde executieverkoop van haar woning.
  13. Huurrecht. Een beëindigingsvordering wordt beoordeeld op de gronden als genoemd in de opzegging. Opzegging is alleen mogelijk op de in de wet limitatief genoemde gronden.
  14. Burenrecht. Geschil over het gebruik van een doodlopende sloot tussen de woningen van partijen en over de eigendom van een strookje grond aan de kopse kant van die sloot.
  15. Eiseres heeft in opdracht van gedaagde zorg verleend. Zij vordert betaling van supplementen vanwege gedaagdes verblijf in een individuele kamer in het ziekenhuis van eiseres. Het kostenbeding in de opnameverklaringen is niet duidelijk en begrijpelijk geformuleerd in de zin van artikel 4 lid 2 van de richtlijn 93/13/EEG betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten. Het vermeldt...
  16. KG. Partijen hebben in een eerdere procedure een regeling getroffen over de verkoop van de gezamenlijke woning. De man is het niet eens met de door de makelaar vastgestelde marktwaarde en wenst een hertaxatie. In geschil is de vraag of de man van de vrouw mag verlangen dat zij daaraan meewerkt.
  17. Kort geding, executiegeschil. Bij verstekvonnis is de gevorderde ontruiming toegewezen. Hiertegen staat geen rechtsmiddel meer open. Er is een moratorium ingesteld, maar de tijdens het moratoruim betaalde huurtermijnen zijn niet tijdig gedaan. Daarmee is de voorziening vooralsnog komen te vervallen. Vervolgens heeft de verhuurder bij exploot de gevorderde ontruiming aangezegd. Op grond van arti...
  18. Geschil tussen de aanbieders van hulpmiddelen en een zorgverzekeraar over de tarieven.
  19. Nietig bestuurdersbesluit tot wijziging van de statuten van de Stichting. De rechtbank is van oordeel dat ingevolge het defungeren van drie bestuursleden de statuten niet meer op 25 maart 2022 rechtsgeldig mochten en konden worden gewijzigd omdat een dergelijke wijziging alleen mogelijk is wanneer geen enkele bestuursfunctie van de Stichting vacant is, terwijl drie bestuursfuncties vacant ware...
  20. Eindvonnis na aanvullend deskundigenbericht.
  21. Eindvonnis na akte. De kantonrechter blijft bij wat in het tussenvonnis is overwogen en beslist. Het bik-beding is oneerlijk en wordt vernietigd, zodat de gevorderde bik worden afgewezen.
  22. Tussenvonnis. Consumentenzaak. Ambtshalve toetsing van de Algemene gastvrouwvoorwaarden Ladies Night Nederland B.V. Vermoedelijk oneerlijk bik-beding. De eisende partij krijgt de gelegenheid om zich hierover uit te laten.
  23. Betaling van facturen. Vordering toegewezen. Voldoende onderbouwd dat facturen juist zijn. Verrekeningsverweer ivm schadevergoeding faalt ivm ontbreken causaal verband.
  24. Overheidsprivaatrecht. Regels van dwaling en bedrog van toepassing op transactie ex art. 74 Sr? Causaal verband tussen dwaling en aangaan van overeenkomst.
  25. Onbetaald gelaten facturen. Werk stilzwijgend aanvaard. Eiser voldoende onderbouwd dat andere facturen gebaseerd zijn op dezelfde afspraken. Gedaagde afwijkende afspraken onvoldoende onderbouwd.
  26. Huur bedrijfsruimte. Gedaagde is hoofdelijk aansprakelijk voor nakoming huurovereenkomst. Van (heimelijke) aanpassing van ROZ-model is geen sprake. Beroep op dwaling of bedrog wordt verworpen. Toestemming echtgenote niet vereist. Toewijzing huurachterstand. Beslagkosten beperkt tot liquidatietarief. Advertentie- en makelaarskosten afgewezen.
  27. Vordering van schadevergoeding wegens tekortkoming van aandeelhouder in de nakoming van de verplichting om de uurvergoeding van interim-bestuurder te (doen) verhogen na periode van drie maanden. Voor zover al sprake is van een tekortkoming, ontbreekt een ingebrekestelling en daarmee verzuim. Voor zover het akkoord van aandeelhouder op de eindfactuur geen misverstand was, heeft hij asnog aan ver...
  28. (Eindvonnis) geschil over deugdelijkheid aanneming van werk . Geen sprake van een ontwerpfout. De gevorderde vervangende schadevergoeding wordt gedeeltelijk toegewezen, waarvan een deel voorwaardelijk.
  29. Overeenkomst. Niet betaalde facturen. De overeenkomst kon niet buitengerechtelijk worden ontbonden.
  30. Loonbeslag. Berekening beslagvrije voet. Een ZZP-inkomen kan wél worden meegenomen bij de berekening van de hoogte van de beslagvrije voet, maar het niet-beslagen deel van dit inkomen wordt níet in mindering gebracht op de beslagvrije voet.
  31. Huurrecht, bedrijfsruimte, gebreken
  32. Handlichtingsverzoek minderjarige om diverse bevoegdheden van een meerderjarige uit te kunnen oefenen (vanwege een eigen bedrijf) toegewezen.
  33. Schadeplichtigheid opzegging overeenkomst van opdracht.
  34. Huur, afrekening servicekosten.
  35. Huur, afrekening servicekosten.
  36. Consumentenkoop; achteraf betalen; totstandkoming koopovereenkomst onvoldoende onderbouwd; aflevering onvoldoende onderbouwd.
  37. Overeenkomst over vervoer op een beurs. Met wie is de overeenkomst gesloten? De overeenkomst is wat wonderlijk totstandgekomen, maar de omstandigheden leiden tot het oordeel dat gedaagde de contractspartner van eiseres is.
  38. Kort geding. Voorgenomen gebruik van Paasbergflat strookt voorshands geoordeeld niet met gebruik als bejaardentehuis conform de erfpachtakte. Gemeente niet verplicht toestemming tot gewijzigd gebruik te geven. Vervangende toestemming kan op grond van artikel 5:89 lid 2 BW niet aan de rechter worden gevraagd.
  39. Het geschil tussen partijen draait om de handel in de eerste beperkte oplage van speel-/ruilkaarten. Eiseres heeft uiteindelijk maar een klein deel van bestelde producten geleverd gekregen. De rechtbank oordeelt in de hoofdzaak dat eiseres de koopovereenkomsten met gedaagde sub 1 (op basis van een lastgevingsovereenkomst) en gedaagde sub 2 partieel mocht ontbinden. Gedaagden moeten de resterend...
  40. Eisers hebben een conflict met de gemeente. De gemeente schakelt een deurwaarder in om dwangsommen te innen. Eisers stellen dat de deurwaarder onrechtmatig handelt en vorderen dat hij hiermee stopt en een schadevergoeding betaalt. Eisers lijken zich ook af te vragen waarom zij zich aan de regels van de overheid moeten houden.
  41. Aanneming van werk. Eindvonnis. Aannemer wordt veroordeeld om vervangende schadevergoeding te betalen.
  42. Koopovereenkomst, tekortkoming, uitleg overeenkomst, inspanningsverplichting koper, meewerken aan Bibob-onderzoek van de gemeente Rotterdam.
  43. KG. In geschil is de vraag of gedaagde moet toestaan dat eiser bij de realisatie van haar nieuwbouwproject gebruik maakt van een deel van het perceel van gedaagde. Eiser doet een beroep op het zogenoemde ladder- of steigerrecht van artikel 5:56 BW. Vordering wordt afgewezen. Er is niet voldaan aan de vereisten van behoorlijke kennisgeving en schadeloosstelling, en gedaagde heeft gewichtige rede...
  44. Tussenvonnis; geschil over wat partijen hebben afgesproken over de verdeling van door gedaagde in de kliniek van eiseres gerealiseerde omzet.
  45. Deze zaak gaat om een huurder met een forse huurachterstand, opgebouwd in ruim twee jaar. De kantonrechter wijst de vordering tot betaling van die huurachterstand toe. De huurder had geen reden om de huur niet te betalen. De gevorderde ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde worden echter afgewezen. De verhuurder heeft lang stilgezeten en geen melding in het kader van...
  46. Zorgverzekeringsovereenkomst; betalingsregeling geschonden en daarmee vervallen.
  47. Zorgverzekeringsovereenkomst; betalingsachterstand; vervallen betalingsregeling.
  48. Consumentenkoop; koop op afstand; achteraf betalen; onvoldoende onderbouwde totstandkoming van koopovereenkomst.
  49. Procedure op tegenspraak. Gedaagde is wel verschenen, maar heeft geen conclusie van antwoord ingediend. Verstektoets.
  50. KG. Huur. Ontruiming. Geen hoofdverblijf.