Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Ondernemingsrecht

  1. OK ; in overleg wijzigen partijen hun verzoeken tot enquête en uitstoting naar een gezamenlijk verzoek tot prijsbepaling ex artikel 2:343c BW ; de Ondernemingskamer benoemt een deskundige en geeft deze de door partijen overeengekomen aanwijzingen mee.
  2. Eiser (opdrachtnemer) heeft recht op € 250.000 exclusief btw aan redelijk loon. De rechtbank kan niet vaststellen dat partijen hebben afgesproken dat eiser alleen kon worden beloond met een aandelenbelang en eiser heeft ook geen afstand gedaan van haar recht om een vergoeding anders dan in aandelen te ontvangen.
  3. Bindend advies van de Raad van Advies is onvoldoende duidelijk en roept vragen op. Onduidelijkheid over besluitvorming op aandeelhoudersvergadering. De samenwerkingsovereenkomst is geen zelfstandige grondslag voor toewijizing. Spoedeisend belang gering. Veroordeling tot het uitbrengen van een stem volgens bindend advies is niet toewijsbaar in kort geding.
  4. Procedure betreffende verzoek en tegenverzoek tot ontslag/ schorsing bestuurders van STAK o.g.v. artikel 2:298 BW - eerder tijdelijke bestuurder benoemd - nieuwe verzoeken tot wijziging van de statuten van de STAK - impasse nog steeds aanwezig - bij eindbeschikking zullen verzoeken tot ontslag worden toegewezen - akte uitlating partijen over benoeming van nieuwe bestuurder(s)
  5. OK; enquête; aanwijzing onderzoeker
  6. OK; enquête; toewijzing verzoek; curator; faillissement
  7. Wet op de ondernemingsraden. Beroep artikel 26. Reorganisatie.
  8. Inkoop van eigen (certificaten van) aandelen door vennootschap is in strijd met de statuten. Overeenkomst is nietig op grond van artikel 2:207a lid 1 BW jo 2:207 lid 4 en lid 6 BW. Het al ontvangen bedrag voor de levering van de certificaten moet op grond van onverschuldigde betaling worden terugbetaald.
  9. Vordering door voormalig aandeelhouder tot terugbetaling van in het verleden verstrekte geldbedragen. Was sprake van een lening of een kapitaalstorting?
  10. Eiseres vordert van gedaagde sub 1 betaling van een bedrag dat zij aan gedaagde sub 1 heeft betaald voor de koop van een bouwkraan, die door gedaagde sub 1 niet is geleverd. Van gedaagde sub 2 vordert eiseres hetzelfde bedrag, bij wijze van schadevergoeding, omdat hij tegenover eiseres onrechtmatig zou hebben gehandeld door het bedrag dat eiseres heeft betaald voor de koop van de bouwkraan uit...
  11. Ondernemingsrecht. Algemene vergadering. Afwijking van voorziene tijdstip. Besluit tot statutenwijziging. Wijsmuller-norm. Afbakening van art. 2:14 en 2:15 BW.
  12. curatoren niet aansprakelijk voor niet-gestand doen overeenkomsten en ook niet voor verkoop voorraad aan doorstarters
  13. Geschil over de vraag of gedaagde o.g.v. statuten en/of een aandeelhoudersovereenkomst gehouden is haar aandelen aan de andere aandeelhouder aan te bieden.
  14. Vordering tot nakoming blokkeringsregeling/aanbiedingsplicht. Familiebedrijf, aandelen ondergebracht in een stak en certificaten uitgegeven aan beheermaatschappijen van familieleden. Uitleg blokkeringsregeling/aanbiedingsplicht in statuten. Objectieve, maar niet uitsluitend grammaticale uitleg, rekening houdend met alle relevante omstandigheden. waaronder het geheel van de statutaire bepalingen...
  15. Verstek - Teruglevering aandelen o.g.v. overeenkomst
  16. Kort geding. Geschil tussen een (voormalig) bestuurder en een onderneming. Voorshands zeer waarschijnlijk dat in een bodemprocedure geoordeeld zal worden dat de bestuurder ontslag heeft genomen en recht heeft op een vertrekregeling. Geldvordering tot betaling van achterstallige managementvergoeding van de bestuurder toegewezen. Vernietiging van een besluit tot schorsing van diezelfde bestuurder...
  17. Deze zaak gaat over bestuurdersaansprakelijkheid. Dakopbouw West-Friesland zou een dakopbouw op de woning van eisers maken. Dakopbouw West-Friesland heeft de dakopbouw echter niet afgemaakt. Gedaagde was de indirect bestuurder van Dakopbouw West-Friesland. Eisers spreken gedaagde aan voor de schade op grond van bestuurdersaansprakelijkheid. In dit vonnis wijst de rechtbank de vorderingen van ei...
  18. Kort geding. Ondernemingsrecht. Schorsing lid. Vernietigbaar besluit schorsing van een functionaris van een vereniging. De voorzieningenrechter is, marginaal toetsend, van oordeel dat het bestuur van de vereniging in redelijkheid niet tot de gewraakte besluiten heeft kunnen komen zodat het schorsingsbesluit (en daarmee ook het voorlopige schorsingsbesluit) vernietigbaar is.
  19. uittredend advocaat moet voormalig kantoor betalen voor meegenomen omzet. Uitleg van 'meegenomen omzet' in de overeengekomen bepalingen hierover.
  20. OK; enquêterecht; tweede fase; afwijzing verzoek
  21. [Eiser] slaagt er niet in aan te tonen dat [gedaagde sub 2] als bestuurder van Tevio persoonlijk een ernstig verwijt treft, waardoor er geen grond is voor bestuurdersaansprakelijkheid en de vordering wordt afgewezen. Omdat schade aan de vennootschap niet automatisch een vordering voor een individuele aandeelhouder oplevert en [eiser] geen specifieke zorgvuldigheidsnormschending door [gedaagde s...
  22. Ondernemingskamer; enquêteprocedure; tweede fase; gebreken die uit het onderzoek zijn gebleken leveren onjuist beleid, maar geen wanbeleid op. Daarbij hecht de Ondernemingskamer er veel waarde aan dat de vennootschap maatregelen heeft genomen die ertoe hebben geleid dat alle (mogelijk)nadelige gevolgen van de constateerde gebreken ongedaan zijn/worden gemaakt.
  23. Bouw woningen. (Onder)aannemer niet aansprakelijk voor gestelde gebreken.
  24. enquêteprocedure; benoeming onderzoeker
  25. Enquêterecht. Uitbreiding onderzoek
  26. Ondernemingskamer; enquêteprocedure; vaststelling onderzoekskosten
  27. Dit geschil gaat over de vraag of de verzekeraar mocht toelaten dat verzekeringnemer, de ex-partner van gedaagde, fondswisselingen van zijn levensverzekering deed terwijl er een maritaal derdenbeslag op de verzekering lag. De waarde van de levensverzekering is gedaald en daarom heeft gedaagde minder geld gekregen na de verdeling in het kader van de echtscheiding. Gedaagde vindt daarom dat de ve...
  28. Enquêterecht. Vaststellen onderzoeksbudget
  29. Spoedverzoek gesloten jeugdhulp
  30. Ontwikkeling vakantiepark. Wanprestatie en ontbinding aannemingsovereenkomst. Geen aansprakelijkheid voor bestuurder.
  31. Ondernemingskamer; enquêterecht; mondelinge uitspraak; niet gebleken van gegronde redenen voor twijfel aan een juist beleid en een juiste gang van zaken bij de vennootschap; verzoek wordt afgewezen; voorwaardelijk tegenverzoek behoeft geen bespreking meer bij die stand van zaken; verzoekers veroordeeld in de kosten van de procedure.
  32. OK ; enquêterecht ; afwijzing enquêteverzoek ; geen gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken
  33. Vordering tot overdracht aandelen. Eerdere overdracht in strijd met blokkeringsregeling? Notariële akte dwingend bewijs. Tegenbewijs niet geleverd.
  34. Art. 81 lid 1 RO. Ondernemingsrecht. Verbintenissenrecht. Bestuurdersaansprakelijkheid (art. 6:162 BW). Passeren bewijsaanbod in hoger beroep.
  35. Caribische zaak. Rechtspersonenrecht. Vermogensrecht. Staatsrecht. Komen reserves van de stichting waarin het Curaçaose Kadaster is ondergebracht, toe aan het land Curaçao?
  36. Ondernemingskamer; enquêteverzoek; tweedefasebeschikking; vaststelling wanbeleid; ontslag bestuurder
  37. Herroeping ontbindingsbesluit. Verzoek om te verklaren voor recht dat herroeping geldig is. Tussenbeschikking. Wettelijke basis naar Curaçaos recht? Vereisten HR 19 december 2014, ECLI:NL:HR:2014:3677.
  38. Aansprakelijkheid bestuurder bij faillissement; vordering curator op grond van artikel 2:248 lid 2 BW bij verstek toegewezen. Vordering curator uit hoofde van onverschuldigde betaling (art. 6:203 BW) (tegen verschenen gedaagde) afgewezen.
  39. Aansprakelijkheid wegens onzorgvuldig handelen als deskundig adviseur (Spaanse Villa-arrest).
  40. Vereniging ontzet twee leden uit het lidmaatschap. Leden komen op tegen de bestuursbesluiten en de besluiten van de ALV op het beroep tegen ontzetting. Bestuursbesluiten zijn niet afzonderlijk te toetsen. Besluiten van de ALV niet nietig of vernietigbaar. Geen belang bij vernietiging, omdat vier nietige stemmen weggedacht beroep bij meerderheid is verworpen. 2:14 BW, 2:15 BW, 2:35 lid 3 BW, 2:3...
  41. Herroeping ontbindingsbesluit vereniging. Rechtbank sluit aan bij ECLI:NL:HR:2014:3677 en toetst aan de vereisten die in deze uitspraak door de Hoge Raad zijn geformuleerd. Het verzoek wordt toegewezen.
  42. Ondernemingsrecht. Bewijswaardering. Gezamenlijke onderneming twee broers. Is jongste broer er in geslaagd te bewijzen dat de tussen partijen gesloten overeenkomsten zo moeten worden uitgelegd dat de jongste broer de onderneming zonder de oudere broer mag voortzetten, enkel vanwege het bereiken door de oudere broer van de 67-jarige leeftijd? Opzegging van de managementovereenkomst met de holdin...
  43. Ondernemingsrecht. Enquêterecht. Tweedefasebeschikking, afwijzing verzoek vaststelling wanbeleid. Onvoldoende gerespondeerd op onderdeel van betoog dat sprake is van wanbeleid? Vervolg op ECLI:NL:HR:2023:567.
  44. Ondernemingsrecht. Verbintenissenrecht. Bestuurdersaansprakelijkheid (art. 6:162 BW; Beklamelcriterium, verhaalsfrustratie). Hof wijst vorderingen af en hecht belang aan hetgeen aangesproken bestuurder mocht veronderstellen omtrent wat schuldeiser, via tussenpersoon, wist van situatie waarin betrokken vennootschappen verkeerden. Open karakter van toepasselijke ernstigverwijtmaatstaf. Toerekenba...
  45. Bestuurdersaansprakelijkheid, persoonlijk ernstig verwijt, niet geslaagd in ontzenuwen voorshands bewezen geachte verhaalsfrustratie (tegenbewijs), verwijzing naar schadestaatprocedure.
  46. Eiseres is een vereniging die zich inzet voor het internationale bibliotheekwezen en daartoe activiteiten ontplooit. Eiseres heeft een subsidieaanvraag ingediend en toegekend gekregen. De subsidie is vervolgens, na overleg, verleend aan gedaagde die daarvoor is opgericht. Eiseres brengt op basis van een vooraf ter goedkeuring voorgelegd jaarlijks budget bedragen bij gedaagde in rekening ter bek...
  47. Onrechtmatige executie. Eindvonnis na tussenvonnis. Vergelijking situatie waarin exploitant van energiedrank verkeert met situatie waarin zij zou hebben verkeerd als onrechtmatig handelen was uitgebleven. Ook in hypothetische situatie zonder onrechtmatig handelen was sprake geweest van het arrest op grond waarvan het haar verboden was te exploiteren. Onwaarschijnlijk dat exploitant energiedrank...
  48. Bestuursaansprakelijkheid, vanwege een verslechterde zekerheidspositie van de bank na handelingen/nalaten van de bestuurder. Aan de cumulatieve vereisten van Ontvanger/Roelofsen, herhaald in RCI, wordt niet voldaan.
  49. Verzoek tot ontslag van bestuurder en commissarissen van de Stichting, alsmede verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening houdende de schorsing (met onmiddellijke ingang) van de bestuurder met benoeming van een tijdelijke bestuurder. Beide verzoeken worden afgewezen. Onvoldoende gebleken is van een taakverwaarlozing, dan wel andere gewichtige redenen, op grond waarvan de bestuurder...
  50. OK; enquête; onmiddellijke voorziening; benoeming bestuurder