Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Verbintenissenrecht

  1. Beroepsfout notaris door handelwijze bij wijziging van een alimentatiebeding in (concept van) een samenlevingsovereenkomst maar geen causaal verband met de gevorderde schade. Overige verwijten aan de notaris zijn ongegrond of niet relevant.
  2. wetenschap Dexia van advisering door tussenpersoon Spaar Select. Schadeberekening.
  3. Verstrekken justitiële informatie door Staat onrechtmatig? Vordering is verjaard. Beroep op verjaring is niet onaanvaardbaar naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid.
  4. onrechtmatige daad, onterechte BKR-registratie n.a.v. niet betaalde borg?
  5. Contractuele boetes uit hoofde van schendingen van bepaling uit anterieure exploitatieovereenkomst verbeurd. Geen aanleiding voor verdere matiging.
  6. Kort geding, overheidsaansprakelijkheid strafrecht, ontnemingsmaatregel. Voortduren gijzeling in het kader ontnemingsmaatregel niet onrechtmatig. Zolang eiser niet meer openheid van zaken heeft gegeven over zijn financiële positie, is niet aannemelijk dat de strafrechter tot het oordeel komt dat de ontnemingsmaatregel moet worden verminderd. Daarnaast kon en kan de minister in redelijkheid tot...
  7. Een speelhal heeft niet goed gecontroleerd of een klant wel toegang verleend mocht worden. Deze klant had een vrijwillig toegangsverbod en had niet binnengelaten mogen worden. De speelhal is daarom aansprakelijk voor het bedrag dat de klant heeft vergokt en moet die schade vergoeden.
  8. Een consument die een auto koopt (Amerikaanse klassieker) waarvan het Voertuig Identificatienummer (VIN) niet blijkt te behoren bij het chassis en waarvan het kenteken door de RDW vervallen is verklaard, is bevoegd de koopovereenkomst te ontbinden. De auto heeft niet de eigenschappen die de consument mocht verwachten. De koopprijs moet terugbetaald worden door de autohandelaar.
  9. Vordering bemiddelingskosten toegewezen. Partijen hebben een afspraak gemaakt over een vrijblijvend kennismakingsgesprek van gedaagde met een door eiseres geïntroduceerde kandidaat tandarts. Vervolgens heeft eiseres een aanbod gedaan voor een bemiddelingsovereenkomst. Dit aanbod heeft gedaagde aanvaard door het voeren van het kennismakingsgesprek. Geen reflexwerking van de wettelijke consumente...
  10. Kort geding. Geuroverlast. De onrechtmatigheid is voldoende aannemelijk. Het belang van Munnik bij staking van de exploitatie van New York Pizza Oudedijk weegt zwaarder dan het belang van NYP Oudedijk bij continuering van haar bedrijfsvoering. De vordering tot staking van de exploitatie wordt daarom toegewezen. De vordering tot betaling van een voorschot op schadevergoeding wordt afgewezen.
  11. Huurzaak. Verstekzaak. Toetsing van de algemene voorwaarden.
  12. Huurzaak. Verstek. Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden.
  13. Verbintenissenrecht. Regresrecht UWV ex art. 99 lid 1 WIA op veroorzaker verkeersongeval in verband met uitkeringen aan gewond geraakt bijrijdster. Beperking van dat regresrecht voor gevallen waarin benadeelde ten tijde van het ongeval met de aansprakelijke persoon (ongehuwd) samenwoonde en een gemeenschappelijke huishouding voerde? Is daarvan in het concrete geval sprake?
  14. Huurzaak. Toetsing van de algemene voorwaarden. Oneerlijk bik-beding.
  15. Tussenvonnis: aanneming van werk / verbouw woning, vier opdrachten. Geschil over deugdelijkheid uitbouw (opdracht 1). Als vast komt te staan dat het door eiser ingebrachte rapport van de juiste normen uitgaat, is geen sprake van goed en deugdelijk werk en is de aannemer in verzuim. Voor opdrachten 2, 3 en 4 is hij niet in verzuim. Opdrachtgever heeft die opgezegd, zodat hij de aanneemsom minus...
  16. Wraking. Art. 36 Rv. Belangenverstrengeling. Verzoekster is van mening dat zij, in tegenstelling tot de wederpartij, bij de mondelinge behandeling onvoldoende in de gelegenheid is gesteld om haar standpunt toe te lichten.
  17. gebrekkig uitgevoerde stucwerkzaamheden, voldoende gelegenheid klachten te (laten) onderzoeken
  18. Geschil over ontwerpwerkzaamheden. Begrote aanneemsom op basis van ontwerp valt hoger uit dan bouwbudget: is architect hiermee tekort geschoten in de nakoming van zijn ontwerpwerkzaamheden?
  19. aandelentransactie; geschil over omvang restantschuld
  20. Verstek. Ambtshalve toetsing. Zorgverzekeringszaak. Eiseres wordt in gelegenheid gesteld zich uit te laten over bedingen in de algemene voorwaarden waarop een beroep is of kan worden gedaan en over het moment en de de wijze waarop de algemene voorwaarden (op een duurzame gegevensdrager) ter hand zijn gesteld.
  21. Huurzaak. Vordering terugbetaling waarborgsom. Verhuurder beroept zich op oneerlijk beding in de algemene voorwaarden. Verhuurder brengt na oplevering van de woning op grond van het eindinspectieformulier i.c.m. het (oneerlijke) beding kosten in rekening vanwege extra gebreken die niet zouden zijn geconstateerd tijdens de eindinspectie.
  22. Vernietiging koopovereenkomst auto wegens dwaling. Het beroep op dwaling slaagt. De autoverkoper had niet aan de koper mogen mededelen dat de auto zich in concoursstaat bevond en goed was onderhouden en had haar moeten inlichten over de daadwerkelijke staat van de auto.
  23. Koopovereenkomst aandelen. Uitleg 'ordinary course of business'-bepaling. Verkoper van een onderneming die kinderdagverblijven exploiteerde, vordert onder meer betaling van € 4 miljoen van koper. Partijen hebben afgesproken dat koper een earn out van maximaal € 4 miljoen aan verkoper verschuldigd zou zijn, indien na de overname bepaalde omzetdrempels zouden worden behaald. Die omzetdrempels zij...
  24. Ontruiming uit LVV-opvang. Vordering toegewezen.
  25. Onverschuldigde betaling. Geen verjaring.
  26. VvE-recht. Verzoek vervangende machtiging wijziging splitsingsakte ex 5:140 BW. Afwijzing verzoek na belangenafweging, eigenaar heeft met redelijke grond medewerking geweigerd.
  27. Huur van woning. Achterstand grotendeels betaald tijdens procedure. Afwijzing gevorderde ontbinding overeenkomst. Afwijzing incassokosten na toetsing bedingen in algemene voorwaarden.
  28. Kort geding. Vordering van Blokker tot het verstrekken van krediet wordt afgewezen. Niet aannemelijk dat Blokker voldoet aan de voorwaarden die de kredietovereenkomst stelt aan een trekkingsverzoek.
  29. Huurachterstand met afwijzing van de ontbinding en ontruiming.
  30. erfgrensgeschil. Bomen ter plaatse van litigieuze strook grond onrechtmatig gekapt?
  31. Werk zoals nader overeengekomen niet goed en deugdelijk uitgevoerd. Aannemer heeft niet voldaan aan waarschuwingsplicht, zodat sprake is van een tekortkoming. De aannemer is in verzuim geraakt en kon de vordering tot nakoming omzetten in een vordering tot vervangende schadevergoeding. Ook wordt gevolgschade gevorderd. Een schadepost is niet gebaseerd op een tekortkoming en komt daarom niet voor...
  32. Art. 81 lid 1 RO. Verbintenissenrecht. Geschil tussen ex-samenwoners. Afrekeningsovereenkomst m.b.t. woningwaarde. Beroep op verjaring (art. 3:307 lid 1 BW).
  33. Hoofdzaak en vrijwaring. Onrechtmatige overboekingen naar bankrekeningen van de gedaagde in de hoofdzaak. Eindbeslissing in de hoofdzaak; Gedaagde in de hoofdzaak moet het ontvangen geld terugbetalen. Tussenbeslissing in de vrijwaring; Gedaagde in de hoofdzaak mag bewijzen dat hij het geld grotendeels contant heeft afgestaan aan gedaagde in de vrijwaring.
  34. In eerder tussen partijen gewezen vonnissen, is beslist dat er sprake is van een betalingsverplichting van gedaagde ten aanzien van de kosten die nu worden gevorderd. Deze eerdere vonnissen zijn in kracht van gewijsde gegaan en hebben gezag van gewijsde gekregen. Dit betekent dat de beslissingen die volgen uit die vonnissen, bindend zijn tussen partijen. Deze bindende kracht geldt ook in deze p...
  35. Vordering onrechtmatige daad tegen De Staat (Belastingdienst). Eisende partij niet-ontvankelijk omdat er een met voldoende waarborgen omklede rechtsgang open heeft gestaan.
  36. Het betreft een overeenkomst tot aanneming van werk ex artikel 7:750 lid 1 BW. Op grond van art 7:755 BW kan een aannemer in geval van meerwerk bij de opdrachtgever een verhoging van de prijs vorderen, als hij de opdrachtgever tijdig heeft gewezen op de noodzaak van de prijsverhoging. Dit is anders als de opdrachtgever die noodzaak uit zichzelf had moeten begrijpen. Met andere woorden als het v...
  37. Er is sprake van een gebrek in de nakoming van de aanneemovereekomst. Dit is toe te rekenen aan opdrachtnemer. Dat hij niet ervaren of deskundig is, doet niet af aan zijn verplichting het werk goed en deugdelijk op te leveren. De schade in verband hiermee wordt schattenderwijs begroot.
  38. Ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van gehuurde vanwege huurachterstand toegewezen. Met de extra overweging dat verhuurder ter zitting heeft toegezegd met huurders nog een allerlaatste kans te willen afspreken.
  39. Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming gehuurde vanwege huurachterstand, toegewezen.
  40. Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming gehuurde toegewezen. Belang minderjarig kind en zorgen om financiële stabiliteit huurder. Gelet op toezegging verhuurder om vonnis te gebruiken als stok achter de deur om huurder te bewegen om hulp te zoeken, wat ook in het belang van het kind is, leidt tot toewijzing vorderingen.
  41. Ontbinding huuurovereenkomst en ontruiming woning vanwege huurachterstand toegewezen.
  42. Opdracht aan Nederlands bedrijf tot het uitvoeren van inspectiewerk in Iran. Uitleg overeenkomst. Beroep op opschorting en overmacht in verband met nadelige gevolgen van Amerikaanse sancties afgewezen. Verhouding tot andere procedures tussen dezelfde partijen. Gevorderde beslagkosten worden afgewezen, omdat die beslagen verband houden met een andere procedure, waarin eiser niet-ontvankelijk is...
  43. Tussenvonnis. Geen schending van non-concurrentie- en geheimhoudingsbeding door voormalig opdrachtnemer. Wel onrechtmatig gehandeld door een concurrerend product aan te bieden aan klanten van opdrachtgever. De eisende opdrachtgever wordt toegelaten tot het leveren van bewijs over vermeend onrechtmatig handelen in twee gevallen. Daarna zal in deze procedure worden geoordeeld over de vraag of eis...
  44. Partijen hebben jarenlang zaken met elkaar gedaan. Eiser vordert betaling van facturen voor verrichte werkzaamheden. Het verjaringsverweer van gedaagde slaagt niet omdat de verjaring is gestuit door erkenning van de schuld. Verder heeft gedaagde de facturen waar het om gaat zelf opgesteld op basis van werkbonnen van eiser. Gedaagde weet dus om welke werkzaamheden het gaat en het betwisten van d...
  45. Gedaagde heeft in opdracht van eiser flagstones gelegd in de tuin van eiser. Eiser is van mening dat gedaagde dit niet goed heeft gedaan. Er ontbreekt afschot in de tuin waardoor plassen in de tuin blijven staan en bijna alle randen van de flagstones zijn vervuild met voegresten. Eiser meent recht te hebben op schadevergoeding, terwijl gedaagde vindt dat hij recht heeft op betaling van de factu...
  46. huurprijsvermindering ivm gebreken
  47. bekrachtiging verstekvonnis. Beroep op verrekening faalt, omdat de geleden schade onvoldoende is onderbouwd.
  48. Verstekzaak. Ontbinding en ontruiming sociale huurwoning wegens huurachterstand. Incassokostenbeding oneerlijk. Tussenvonnis.
  49. Huurruimte met geliberaliseerde huurprijs. Tussenvonnis. Huurprijswijzigingsbeding in huurovk deels nietig ogv art. 7:248 lid 3 BW in samenhang met artikel 10 lid 3 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte omdat die verhoging leidt tot hogere verhoging dan wettelijk toegestaan. Boetebeding tav overlast niet oneerlijk. Rentebeding en boetebeding wegens te laat betalen huur worden vermoed oneerlijk...
  50. Geschil over de totstandkoming van een mondkapjesdeal tussen NIHW en de Staat. In het midden kan blijven of er tijdens het Paasweekend 2020 al dan niet een overeenkomst tot stand is gekomen, omdat NIHW na het Paasweekend zelf een nieuw aanbod heeft gedaan wat op essentiele onderdelen afweek van de overeenkomst die volgens haar zou zijn gesloten. De Staat mocht daar - en uit de vervolghandelinge...