Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Consumentenrecht

  1. Huurkoop, consument, ambtshalve toetsing. Artikel 9 van de algemene voorwaarden komt overeen met artikel 7A:1576c BW en volgens dit artikel is vervroegd opgeëist. De vordering wordt toegewezen.
  2. Kinderopvang, consument, ambtshalve toetsing. Oneerlijk prijswijzigingsbeding, herberekening van de hoofdsom.
  3. Energiecontract. De consument is aangemeld door de verhuurder/eigenaar – aanbod en aanvaarding. De overeenkomst wordt ontbonden wegens wanprestatie, maar de onderbreking wordt niet toegewezen, omdat eisende partij niet heeft voldaan aan de vereisten van de Warmteregeling.
  4. Huur mobiele telefoon, consument, ambtshalve toetsing. Niet voldaan aan alle informatieplichten. Geen ontbinding gevorderd in het petitum en ook niet gebleken dat de overeenkomst buitengerechtelijke is ontbonden, de ontbinding kan dus niet worden toegewezen en evenmin de vordering tot afgifte van het toestel en betaling van de toestelwaarde.
  5. Huur mobiele telefoon, consument, ambtshalve toetsing. De bestelknop is niet goed, maar de overeenkomst is gesloten vóór het Fuhrmann arrest – voldoet toch voldoende. Niet voldaan aan alle informatieplichten. De afgifte van het toestel en, indien daaraan niet wordt voldaan, de betaling van de toestelwaarde worden toegewezen.
  6. Huur mobiele telefoon, consument, ambtshalve toetsing. De bestelknop is niet goed, de overeenkomst wordt vernietigd. De gevorderde vervallen huur en gebruiksvergoeding worden afgewezen. De afgifte van het toestel en, indien daaraan niet wordt voldaan, de betaling van de toestelwaarde worden toegewezen.
  7. Energiewacht, huur cv ketel, consument, ambtshalve toetsing. Het prijswijzigingsbeding en bik-beding zijn oneerlijk en worden vernietigd.
  8. consumentenkoop. non-conformiteit tweedehands auto in kort geding onvoldoende aannemelijk geworden.
  9. Vordering van ruim 1000 consumenten tegen Eneco. Beslissing tot splitsing in individuele zaken, omdat geen zodanige samenhang bestaat dat redenen van doelmtigheid een gezamenlijke behandeling wettigen. Na splitsing verwijzing van het grootste deel van de zaken naar de relatief bevoegde rechtbank.
  10. Prejudiciële vragen (art. 392 Rv). Unierecht. Consumentenrecht. Bestelknopbepaling (art. 6:230v lid 3 BW; art. 8 lid 2 Richtlijn 2011/83/EU betreffende consumentenrechten). Kan handelaar recht hebben op vergoeding o.g.v. onverschuldigde betaling of ongerechtvaardigde verrijking als op afstand gesloten overeenkomst is vernietigd wegens onjuiste bestelknop? Art. 6:203, 6:210 en 6:212 BW.
  11. Prejudiciële vragen (art. 392 Rv). Unierecht. Consumentenrecht. Bestelknopbepaling (art. 6:230v lid 3 BW; art. 8 lid 2 Richtlijn 2011/83/EU betreffende consumentenrechten). Voldoet knop met alleen ‘bestellen’, ‘bestelling plaatsen’ of ‘bestelling afronden’ aan art. 6:230v lid 3 BW? Ambtshalve toetsing in zaken waar consument verstek laat gaan. Volledige dan wel gedeeltelijke vernietiging als ov...
  12. Vast is komen te staan dat er tussen partijen een consumentenkoop tot stand is gekomen met betrekking tot de aankoop van een televisie voor een bedrag van € 489,-. Ook is komen vast te staan dat gedaagde een verkeerd model televisie aan eiser heeft geleverd en dat de televisie na 2.8 jaar defect is geraakt. Deze tekortkomingen leveren een grond voor ontbinding van de koopovereenkomst op. Gedaag...
  13. consumentenkoop / koop op afstand / Zalando / duploos / toewijzen
  14. De kernvraag is of de auto ten tijde van de levering voldeed aan de overeenkomst. Er is geen sprake van consumentenkoop. Geïntimeerde heeft onvoldoende (onderbouwd) gesteld om tot non-conformiteit te komen.
  15. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  16. Koopovereenkomst tweedehands elektrische auto. Problemen met accupakket. Het hof oordeelt dat sprake is van een consumentenkoop en dat de verkoper het vermoeden van artikel 7:18 lid 2 BW niet heeft weerlegd.
  17. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  18. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  19. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  20. Gedaagde, een consument, geeft eiseres, een advocatenkantoor, opdracht om hem bij te staan in een geschil. Het kostenbeding is niet duidelijk en begrijpelijk en oneerlijk. Het wordt daarom vernietigd.
  21. Ambtshalve toetsing van overeenkomsten met Greenwheels: eerst sluit de consument online een abonnementsovereenkomst en daarna, ook online, per gebruik van de auto een huurovereenkomst. Greenwheels moet de schermafdrukken overleggen van beide (soorten) overeenkomsten, onder meer om de bestelknop te kunnen toetsen en verder moet Greenwheels zich uitlaten over de eerlijkheid van de bedingen die zi...
  22. Geschil over tussen consument en aannemer over lekkage ontstaan in badkamer. Eindvonnis na deskundigenbericht. Vordering gedeeltelijk toegewezen overeenkomst deskundigenbericht.
  23. Eiser heeft on line twee mobiele telefoons gekocht en ontvangen. Eiser heeft de aankoop retour gezonden door het pakketje bij een PostNL-punt af te geven. Gedaagde betwist de ontvangst van het retourpakketje en wil de aankoopsom niet terugbetalen. Het risico van de terugzending gaat bij consumentenkoop over van de verkoper op de consument nadat de consument het product heeft ontvangen. De vorde...
  24. Gemengde overeenkomst consumentenkoop / aanneming van werk. Waarschuwingsplicht ex art. 7:754 BW. Randen van de click PVC-vloer zijn opgestuikt doordat de keuken is geplaatst op de click PVC-vloer zonder dat uitsparingen rondom de poten van de keuken zijn gemaakt. Moest de vloerenlegger de consument waarschuwen dat er maatregelen getroffen moesten worden door middel van uitsparingen maken? De...
  25. Reisorganisatie maakt zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken. Mogelijkheid om reviews te plaatsen zonder controle vooraf of de reis werkelijk gemaakt is. Ook geen onderscheid op de website (die ook een reviewplatform is) tussen reviews van eigen klanten en klanten van andere organisaties. Consument heeft de pakketreisovereenkomst op goede gronden vernietigd en daarom moet de organisati...
  26. Consumentenkoop; aanneming van werk; parketvloer ondeugdelijk gelegd; 7:754 BW; geen waarschuwing ongeschikte dekvloer; ontbinding.
  27. Consumentenkoop. In het algemeen geldt dat van een (tweedehands) auto van negentien jaar oud voor een relatief lage koopprijs niet veel verwacht mag worden. Non-conformiteit onvoldoende onderbouwd. Koper heeft de auto naar de sloop gebracht. De verkoper is daardoor ernstig in zijn bewijspositie geschaad en vervanging/herstel zijn onmogelijk gemaakt.
  28. Verstek. Consument heeft woning betrokken en is warmte af gaan nemen zonder schriftelijke/digitale warmteleveringsovereenkomst. Leverancier heeft infoplichten geschonden, maar kantonrechter ziet (net als ECLI:NL:GHSHE:2024:1329, maar met andere motivering) geen aanleiding voor sanctie. Gevorderde ontbinding van overeenkomst wordt afgewezen wegens niet-gebleken naleving Warmteregeling.
  29. Koop van een auto. Koper handelde als consument. Vordering tot betaling van de koopprijs is op grond van artikel 7:28 BW verjaard.
  30. Verstek. Ambtshalve toetsing consumentenrecht. Sanctie opgelegd van 25% vanwege niet informeren over herroepingsrecht. Geen aanleiding om in afwijking van de sanctierichtlijn lagere sanctie op te leggen, zoals door eisende partij verzocht onder verwijzing naar een uitspraak van het gerechtshof.
  31. Professionele verhuurder-huurder (consument). Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden. Geliberaliseerde huur. Huurachterstand, ontbinding en ontruiming.
  32. Professionele verhuurder-huurder (consument). Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden. ROZ 20 maart 2017. Geliberaliseerde huur.
  33. Professionele verhuurder-consument. Ambtshalve toetsing van de algemene voorwaarden. Algemene bepalingen huurovereenkomst woonruimte juli 1998.
  34. Handelaar (Innova Energie)-consument. Ambtshalve toetsing van de informatieplichten en de algemene voorwaarden.
  35. Handelaar (Budget Thuis)-consument. Ambtshalve toetsing van de informatieplichten en de algemene voorwaarden. Overeenkomst buiten verkoopruimte.
  36. Handelaar (Budget Thuis)-consument. Ambtshalve toetsing van de informatieplichten en de algemene voorwaarden. Overeenkomst op afstand.
  37. Handelaar (Vattenfall)-consument. Ambtshalve toetsing van de informatieplichten en de algemene voorwaarden.
  38. Handelaar (Noord Energie)-consument. Ambtshalve toetsing van de informatieplichten en de algemene voorwaarden. Buiten verkoopruimte.
  39. Eiser koopt als consument een tweedehands auto uit 2000 bij een kilometerstand van 151.137 voor een bedrag van 1.400 euro. Non-conformiteit komt niet vast te staan. De kantonrechter wijst de vorderingen af.
  40. Verstek. Consumentenrecht. Ambtshalve toetsing. Huurovereenkomst mbt tweedehands ('refurbished') roerende zaak. Consument heeft betalingsachterstand laten ontstaan, verhuurder heeft overeenkomst ontbonden. Gevorderde afgifte van zaak + dwangsom is toewijsbaar, net als achterstallige huurtermijnen en gebruiksvergoeding voor periode na ontbinding, zij het dat omvang van betalingsverplichting word...
  41. Koopovereenkomst bestelbus. Geen consumentenkoop. Bestelbus niet non-comform. Artikelen 7:5 en 7:17 BW.
  42. Eindvonnis na tussenvonnis, consumentenkoop, verwijzing naar de kantonrechter te Rotterdam.
  43. Consumentenrecht. Consument heeft betalingsachterstand bij waterleidingbedrijf. Ambtshalve toetsing.
  44. Verstek. Kantonrechter heeft ambtshalve getoetst of niet-verschenen gedaagde partij heeft gehandeld als consument.
  45. Aanneming van werk, aannemer is tekortgeschoten in nakoming van de overeenkomst, geen misbruik van omstandigheden bij verhogen van de aanneemsom, geen vergoeding herstelkosten omdat het geen opleverpunten zijn, niet komen vast te staan dat consument nog enig bedrag aan aannemer moet betalen.
  46. Consumentenkoop, non-conformiteit auto
  47. Bijzondere overeenkomst, koop en ruil, consumentenkoop.
  48. Overeenkomst tussen Europarcs en een consument met betrekking tot een recreatiewoning. Sprake van een oneerlijke handelspraktijk. Europarcs heeft de consument bij het aangaan van de overeenkomst de essentiële informatie onthouden dat ze de eigendom van de recreatiewoning niet geleverd zou krijgen.
  49. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  50. Non-conformiteit serval. Sprake van consumentenkoop. Bewijsvermoeden 7:18 lid 2 BW.