Bel 033 4602302 of mail naar info@spigt.nl

Consumentenrecht

  1. Consumentenkoop tweedehands auto. Gesplitste betaling koopprijs. Geen sprake van non-conformiteit (artikel 7:17 lid 2 BW). Gestelde gebrek aan de motor is niet komen vast te staan. Gebrek aan de verstuiver staat wel vast. Koper heeft de auto direct en zonder verder onderzoek meegenomen, terwijl hij wist dat de verkoper de technische staat van de auto nog niet had gecontroleerd. Koper mocht daar...
  2. In deze zaak heeft een consument onvoldoende gemotiveerd betwist dat een overeenkomst is gesloten met een keukenhandelaar. In deze procedure is daarom vastgesteld dat tussen partijen een koopovereenkomst tot stand is gekomen. De keukenhandelaar heeft op grond van een annuleringsbeding in haar algemene voorwaarden, annuleringskosten in rekening gebracht. Dit beding komt voor op de grijze lijst e...
  3. Vonnis verwijzing kanton ivm consumentenkoop
  4. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  5. Algemene voorwaarden. Financieel recht. Consumentenrecht. Vervroegde aflossing van hypothecair krediet. Beding dat aan bank verschuldigde vergoeding bepaalt op basis van netto contante waarde-methode is niet oneerlijk en niet onredelijk bezwarend. Hypothekenrichtlijn is niet van toepassing.
  6. kort geding. Voortzetting zakelijke bankrekeningen + verwijdering registratie IVR toegewezen. Bedrijf verkoopt - (nog) niet verboden - research chemicals (party drugs) aan consumenten.
  7. Consumentenkoop auto. Distributieketting gebroken. Koper wil de koopovereenkomst ontbinden en vordert terugbetaling van de verkoopprijs. De vordering wordt afgewezen. Geen sprake van non-conformiteit.
  8. bevoegdheidsincident Brussel I-bis. Nederlandse rechter bevoegd op grond van artikel 8 lid 1 Brussel I-bis. Geen bevoegdheid op grond van artikel 7 Brussel I-bis. Eiser in het incident is geen consument in de zin van artikel 17 Brussel I-bis.
  9. Een consument vordert schadevergoeding van een aannemer. Volgens de consument heeft de door de aannemer aangelegde tuin gebreken. De kantonrechter geeft de consument gelijk en veroordeelt de aannemer tot schadevergoeding. Daarbij weegt mee dat de aannemer niet op de zitting is verschenen.
  10. Eiser vordert terugbetaling van de kosten voor een notariële dienst die zij heeft geannuleerd. Eiser doet een beroep op het herroepingsrecht wat zij als consument zou hebben. De kantonrechter oordeelt dat zij handelde in de uitvoering van haar toekomstige bedrijf, dus geen consument is. Op grond van de algemene voorwaarden kan zij 50% restitutie krijgen.
  11. LeCarage, een bedrijf dat auto’s personaliseert, eist dat een consument een openstaande factuur van ruim 2300 euro betaalt.
  12. Consumentenkoop; deur beantwoordt niet aan de overeenkomst; gebrek rechtvaardigt ontbinding; terugbetaling koopprijs.
  13. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  14. Schending zorgplicht bouwkundig ontwerp & tekenbureau. Appellant had hier de bouwkosten eerder moeten laten berekenen en eerder moeten waarschuwen dat de bouw duurder zou worden dan eerder begroot en dat het budget van deze consumenten aanzienlijk zou worden overschreden.
  15. consumentenkoop en aanneming van werk; koop en installatie pelletkachel; ondeugdelijk?; kosten herstel
  16. Overeenkomst mobiele telefonie en toestelkredietovereenkomst. Verjaringsverweer slaagt niet. Verjaring gestuit. Consumentenrecht. Ambtshalve toetsing algemene voorwaarden. Hoofdsom toegewezen, buitengerechtelijke incassokosten afgewezen.
  17. Consumentenkoop op afstand met achteraf betalen. Gedaagde heeft onvoldoende gemotiveerd betwist dat hij het pakket heeft ontvangen. Verder is niet voldaan aan de informatieplichten (25% vernietiging) en is sprake van een krediet, zodat de BIK en de rente wordt afgewezen.
  18. Consumentenkoop op afstand. Gedaagde (vader) betwist de bestelling te hebben geplaatst en te hebben ontvangen. Hij stelt dat zijn dochter zijn gegevens heeft misbruikt. Hij roept haar in vrijwaring op. De kantonrechter stelt vader in de gelegenheid tegenbewijs te leveren van de stelling dat hij de bestelling heeft geplaatst. In vrijwaring wordt de vordering afgewezen, nu, ongeacht de uitkomst v...
  19. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  20. online kansspelen; bevoegdheidsincident; reële proceskosten veroordeling, eiseres in incident had kunnen weten dat vordering kansloos was; consumentenovereenkomst als bedoeld in artikel 17 Brussel I bis; gerecht van woonstaat consument heeft ook rechtsmacht.
  21. Consumentenkoop tweedehands auto. Ontbinding overeenkomst.
  22. Koper heeft als consument een tweedehands auto uit 2013 gekocht bij verkoper en beroept zich erop dat de auto niet aan de overeenkomst beantwoordt (non-conformiteit) omdat vier weken na de koop de distributieriem en de motor defect zijn gegaan. Dit beroep slaagt niet.
  23. factuur geneeskundige behandelovereenkomst, ambtshalve toetsing aan consumentenrecht. toetsing informatieplichten niet aan de orde, wel nadere toelichting gevraagd over in rekening brengen kosten bij gedaagde in plaats van bij zorgverzekeraar. ook nadere toelichting gevraagd over van toepassing zijnde algemene voorwaarden, nu kantonrechter amtshalve moet controleren of zorgverlener algemene voo...
  24. Non-conformiteit tweedehands auto; artikel 7:17 BW; consumentenkoop; artikel 7:5 BW; uitzondering op de regel dat de auto niet beantwoordt aan de overeenkomst indien als gevolg van een daaraan klevend gebrek dat niet op eenvoudige wijze kan worden ontdekt en hersteld, zodanig gebruik van de auto gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren; koper wordt geacht het risico van gebreken te hebbe...
  25. Verzoek tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis (artikel 1066 Rv). Slaginskans van de vernietigingsvordering op grond van artikel 1065 lid 1, onder a, Rv (ontbreken van een geldige arbitrageovereenkomst) is klein omdat de overeenkomst niet is gesloten als consument waardoor de wederpartij zich kan beroepen op het arbritraal beding in de algemene voorwaarden.
  26. Handelaar-consument. Kredietovereenkomst. Niet voldaan aan artikel 7:60 BW. Subsidiair onverschuldigde betaling.
  27. Consumentenkoop via internet met gebruikmaking van vervalste persoonsgegevens en betaling achteraf; consumentenkrediet; beschermingsbewind; onrechtmatige daad.
  28. Een aantal reclame-uitingen die KLM in het verleden voerde, is misleidend en daarmee onrechtmatig oordeelt de rechtbank. Dat is de uitkomst in de collectieve actie die stichting Fossielvrij aanspande tegen KLM omdat zij vindt dat KLM aan greenwashing doet. In die reclames maakt KLM milieuclaims die zijn gebaseerd op vage en algemene verklaringen over milieuvoordelen en daarmee misleidt KLM de...
  29. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  30. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  31. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  32. Koop tweedehands auto. Non conformiteit bij consumentenkoop. Koper hoefde niet te verwachten dat hij binnen anderhalve maand na aflevering meermalen zou stranden met de auto op de openbare weg als gevolg van wezenlijke (veiligheids)gebreken aan de auto. Verkoper heeft vermoeden van art. 7:18 lid 2 BW niet weerlegd. Koper mocht de koopovereenkomst ontbinden. Vordering tot teruggave van de kooppr...
  33. Een consument die een auto koopt (Amerikaanse klassieker) waarvan het Voertuig Identificatienummer (VIN) niet blijkt te behoren bij het chassis en waarvan het kenteken door de RDW vervallen is verklaard, is bevoegd de koopovereenkomst te ontbinden. De auto heeft niet de eigenschappen die de consument mocht verwachten. De koopprijs moet terugbetaald worden door de autohandelaar.
  34. Verkoop van energiecontract buiten de verkoopruimte in de Mediamarkt. Vordering voor onbetaald gelaten facturen en kosten voor beëindiging contract en cadeaukaart. Amtshalve toetsing aan consumentenrecht.
  35. Ambtshalve toetsing van kostenbeding tussen advocaat en consument. Kostenbeding is niet duidelijk en begrijpelijk geformuleerd en is in het licht van de omstandigheden oneerlijk. Het kostenbeding wordt ambtshalve vernietigd en daarvoor wordt geen regeling van aanvullend nationaal recht in de plaats gesteld. De door de advocaat gevorderde betaling wordt afgewezen.
  36. incident; non-conformiteit tweedehands auto; aanvullende relatieve bevoegdheid op grond van artikel 101 Rv niet van toepassing; geen sprake van een consumentenkoop maar zakelijke huurkoop; hoofdregel van artikel 99 Rv van toepassing.
  37. Huur van wasmachine en televisie door een consument. Afwijzing schadevergoeding wegens oneerlijke bepalingen (Richtlijn 93/13). Oneerlijke bepaling staat een vordering tot teruggave of vervangende schadevergoeding wegens het niet teruggeven niet in de weg. Toetsing informatieplichten (Richtlijn 2011/83). Afwijzing bijkomende kosten.
  38. Koop tweedehands auto. Consumentenkoop en zo nee, voldoende gesteld voor non-conformiteit?
  39. Koop op afstand (online). Ambtshalve toetsing informatieverplichtingen. Sanctie: 25% vermindering van de betalingsverplichting van de consument, o.a. vanwege een onjuiste bestelknop.
  40. Consumentenkoop met uitgestelde betaling. Deels niet voldaan aan de contractuele informatieplichten, zodat de koopsom deels wordt vernietigd. De kredietovereenkomst wordt volledig vernietigd, nu niet is voldaan aan de vereisten. Gedaagde wordt enkel veroordeeld in een deel van de hoofdsom.
  41. verstekvonnis, ambtshalve toetsing. vordering tot betaling van een advocatendeclaratie. er is een fixed fee afgesproken met de consument, maar niet duidelijk voor welke werkzaamheden precies. eiser moet in het kader van de richtlijn oneerlijke bedingen en het arrest van 12 januari 2023 (ECLI:EU:C:2023:14) nader toelichten of de consument tijdig en juist is geïnformeerd over de (totale) kosten...
  42. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  43. Bijzondere overeenkomst; koop en ruil; consumentenkoop
  44. online kansspelen; tussenuitspraak; bevoegdheidsincident; consumentenovereenkomst als bedoeld in artikel 17 Brussel I bis; gerecht van woonstaat consument heeft ook rechtsmacht.
  45. Consumentenkoop en non-conformiteit. Bij verkoop geen specifieke instructie ten aanzien gebruik statafel gegeven. De overeenkomst terecht ontbonden. Verbintenis tot ongedaanmaking van de ontvangen prestatie.
  46. Non-conformiteit oldtimer camper. Consumentenkoop. Ontbinding gerechtvaardigd vanwege gebreken. Terugbetaling van koopsom.
  47. Koopovereenkomst paard. Consumentenkoop? Gebreken en bewijsvermoeden. Dwaling, vernietiging en schadevergoeding o.g.v. ongerechtvaardigde verrijking.
  48. Vordering Q-Park wegens treintje rijden afgewezen. De verschillende bedingen uit de algemene voorwaarden waarop Q-Park zich kan beroepen, zijn in onderlinge samenhang bezien oneerlijk. Het cumulatieve effect van de bedingen is dat Q-Park de consument met een schadevergoeding zou kunnen confronteren die de daadwerkelijk geleden schade (ver) overstijgt. Hiermee verstoren de bedingen het evenwicht...
  49. NS. Consument. Ambtshalve toetsing. Tussenvonnis. Het beding: toeslag als de OV fiets niet binnen 72 uur is ingeleverd is mogelijk oneerlijk, omdat niet is gesteld of gebleken dat de Tarieflijst, waarnaar het beding verwijst, aan de consument is verstrekt.
  50. Kredietovereenkomst. Handelaar (DSB Bank) en consument. Geen ambtshalve toetsing rentebeding vanwege vaststellingsovereenkomst (overeenkomst ter collectieve afwikkeling van massaschade).